Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe legile de reforma a administratiei

Presedintii de consilii judetene ar putea fi alesi prin vot uninominal incepand cu 2008, daca parlamentul va adopta pachetul legislativ privind reforma administratiei publice, pe care il propune Alianta.

Declaratia ii apartine presedintelui Comisiei de administratie a Camerei Deputatilor, Dan Motreanu. Acesta a precizat ca legile administratiei vor intra in dezbaterea parlamentului in luna septembrie, iar daca se va intarzia adoptarea acestora este posibil ca guvernul sa-si asume raspunderea pentru un pachet de acte normative referitor la aceasta tema.

Motreanu a mai spus ca printre masurile de reforma a administratiei publice propuse de actuala putere se numara si cea referitoare la depolitizarea institutiei prefectului de la 1 ianuarie 2006.

Presedintele Comisiei de administratie a Camerei a mai spus ca presedintii de consilii judetene vor fi alesi la fel ca si primarul, fiind introdus principiul simetriei juridice. Acesta inseamna ca un presedinte de consiliu judetean poate fi schimbat cu acelasi numar de voturi cu care a fost ales, a explicat el.

Citeste si:  Dana Nastase, suspectata ca face miliarde din atestarea chelnerilor

Motreanu a afirmat ca in consiliile locale va fi introdusa de proba functia de “city manager”, care inseamna un sfatuitor al primarului si coordonar al serviciilor primariei. De asemenea, va fi introdusa posibilitatea cresterii gradului de indatorare a oraselor si municipiilor de la 20 la 25%.

Presedintele Comisiei de administratie a aratat ca mai exista o propunere ca viceprimarii sa fie alesi in tandem cu primarul, dar a apreciat ca aceasta propunere are putine sanse sa fie aprobata.

El a spus ca o alta propunere, care ar putea fi aplicata, este aceea ca primarul sa propuna viceprimarii, dar acestia din urma sa fie votati totusi de consilieri.

Sursa: MEDIAFAX