Conform raportului de monitorizare al Transparency International (TI) Romania privind implementarea Legii avertizorilor de integritate, structurile politice si administrative din Romania nu au implementat legea nici pana la mijlocul anului 2005, desi actul normativ prevedea armonizarea interna pana la data de 20 ianuarie a.c. Prezentat ieri la Grupul de Dialog Social, raportul a aratat ca doar Ministerul Integrarii Europene a realizat la timp modificarile necesare si ca aproape jumatate din ministerele vizate nu si-au adaptat inca regulamentul. Printre ministerele care nu au aplicat prevederile legale se numara Ministerul Justitiei si Ministerul Apararii Nationale. Din rezultatele sondajului efectuat de TI-Romania mai reiese ca 80% din ministere nu aplica Legea privind liberul acces la informatiile de interes public. Romania a adoptat Legea avertizorilor de integritate, adica Legea nr. 571/2004, ca solicitare a raportului Greco din 2002 pentru a respecta angajamentele la inchiderea negocierilor de aderare pe capitolul Justitie si Afaceri Interne.

In programul de protectie a avertizorilor de integritate, Transparency International (TI) Romania a monitorizat progresul institutiilor publice in implementare legii avertizorilor de integritate in administratiile publice centrale si in institutiile subordonate acestora. Cu toate ca este o masura de combatere a coruptiei, majoritatea ministerelor chestionate au adoptat regulamentele doar dupa ce Ti Romania le-a cerut rapoartele de indeplinire a obligatiilor legale. Chiar si in aceste conditii, doar jumatate din ministere au respectat cerintele, unele numai din punct de vedere formal, se arata in raportul de monitorizare al Ti Romania, prezentat ieri la Grupul de Dialog Social.

Citeste si:  Panica aviara

Victor Alistar, directorul executiv Ti Romania, a atras ieri atentia ca “se manifesta o retinere in a sesiza neregulile de teama persecutiilor, pentru ca legea nu a fost prezentata functionarilor”. El a adaugat ca legea a fost inteleasa, dar nu a fost aplicata si a explicat ca rezultatele monitorizarii arata “intentia noilor sefi de a nu deschide o cutie a Pandorei”. “Suntem curiosi daca vreun demnitar public isi va asuma raspunderea pentru nerespectarea legii”, a incheiat Alistar.

Opt luni de indiferenta

In data de 29 iulie a.c., Ti Romania a cerut ministerelor sa trimita o copie a regulamentelor de organizare si functionare si sa comunice informatii privind armonizarea regulamentelor de ordine interioara cu prevederile Legii avertizorilor de integritate. La solicitare au raspuns doar 13 din cele 15 ministere vizate, “absentii” fiind Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Finantelor Publice. Ministerul Apararii Nationale a raspuns ca “nu este competent sa-si modifice regulamentul de ordine interioara pentru personalul civil, cu privire la modul de constituire a comisiilor de disciplina, componenta, atributiile, modul de sesizare si procedura de lucru a acestora”. Opinia Ministerului Administratiei si Internelor a fost ca “armonizarea nu este necesara, in situatia unei avertizari in interes public, legea este direct aplicabila”, cu toate ca legea prevede expres acest lucru. Restul ministerelor care nu au aplicat legea sunt inca in faza de elaborare a unor noi regulamente. Ministerul Educatiei si Cercetarii a considerat suficienta mentiunea ca, alaturi de alte acte normative in vigoare, ministerul este organizat si functioneaza in baza legii. “Ministerul Educatiei si Cercetarii este organizat si functioneaza in baza Legii Invatamantului nr. 84/1995 (…) a Legii nr. 571 din 14 decembrie 2004, privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii, publicata in Monitorul Oficial”, a declarat MEC.

Citeste si:  Groapa lui Nastase, sapata chiar de PSD

Ministerul Muncii a introdus un scurt paragraf care face referire la obligatia conducerii ministerului de a respecta prevederile legii. Ministerul Transporturilor a comunicat numai faptul ca regulamentul a fost adoptat, fara a trimite copie dupa documentul care contine informatia ceruta. Ministerul Afacerilor Externe a raspuns verbal la solicitarea TI Romania: “Faceti o noua cerere si primiti datele intr-o zi, pentru ca este mai usor decat sa cautam in registru o cerere veche”.

Primii pasi spre sanctionarea complicitatii si tainuirii

Imediat dupa intrarea in vigoare a legii avertizorilor de integritate, un grup de redactori de la radioul public au semnat un protest prin care reclamau proasta administrare si folosirea nejudicioasa a resurselor financiare din Societatea Romana de Radiodifuziune. In luna iulie 2005, un grup de peste 30 de functionari publici de la Institutul National de Administratie au facut un memoriu pe care l-a inaintat atat conducerii ministerului, cat si Centrului de Asistenta Anticoruptie. In urma analizei Ministerului de Interne, subsecretarul de stat a fost inlocuit din functie. Acestea sunt singurele cazuri celebre din cele 50 inregistrate de TI Romania de la intrarea in vigoare a acestei legi.

Citeste si:  Forte Company Timisoara cumparata de Siemens

Autor: Ionel Dancu