Auditing inspectors are checking accounting and tax reports to submit loans to buy houses from customers' financial documents for accuracy before purchasing a home in the agreement before contracting.

În spatele prețului de achiziție exclusiv al locuinței, există o serie de costuri adiționale, care pot însemna mai mult de 10% din valoarea totală a proprietății. Deținerea și întreținerea unei locuințe costă, de asemenea, mai mult decât te-ai aștepta și ar trebui să fii pregătit din punct de vedere financiar.

Dacă ești la prima ta achiziție, s-ar putea să te simți un pic copleșit când tragi linia finală pentru adunarea cheltuielilor. Dar dacă o privești în ansamblu, s-ar putea chiar să vezi că a fost o investiție excelentă. Și pentru a simplifica acest proces, iată 5 costuri la care să te aștepți în procesul de achiziție a unei case:

1.  Avansul

Fără un împrumut ipotecar este mai complicat să devii proprietarul locuinței tale de vis. Dar și pentru accesarea acestuia vei avea nevoie de un avans, deci trebuie să te ții bine de economii.

Avansul este un depozit efectuat pentru a reduce decalajul dintre cât de mult creditorul ipotecar este dispus să te împrumute și valoarea totală a proprietății. În majoritatea cazurilor, va trebui să depui între 15% și 20% ca avans din prețul de achiziție. Să luăm un exemplu de calcul simplu: să zicem că vrei să cumperi o casă al cărei preț de vânzare este de 120.000€. Avansul va avea o valoare între 14.000€ și 24.000€.

Cu cât depozitul este mai mare, cu atât vor fi mai mici ratele dobânzii și mai bune ofertele ipotecare pe care le poți accesa. Merită să maximizezi depozitul pentru un credit cu ipotecă pentru casă.

2.  Asigurarea obligatorie de locuință

Atunci când cumperi o nouă casă, trebuie să iei în considerare asigurarea obligatorie de locuință: aceasta nu poate fi evitată conform Legii nr. 260/2008.

Asigurarea de locuință te protejează financiar de evenimentele neașteptate care îți afectează casa, cum ar fi: inundații, cutremure și alunecări de teren. De asemenea, există posibilitatea extinderii serviciilor de protecție printr-o asigurare facultativă de locuință. Prin aceasta, se acoperă costurile în caz de: vandalism, furt, dezastre naturale, răspundere față de vecini etc.

3.  Comisionul agentului imobiliar

Unii cumpărători de locuințe optează pentru utilizarea serviciilor unui agent imobiliar profesionist. De ce? Pentru că aceștia acționează exclusiv în interesul cumpărătorilor, implicându-se în căutarea proprietății care se potrivește cel mai bine cu nevoile clientului, negociind cel mai bun preț și termeni. Dar, desigur, serviciile agenților imobiliari vin cu un cost.

De obicei, acest cost se plătește din ambele părți – vânzător și cumpărător, cu mici excepții. Dacă vânzătorul nu dorește să plătească comision pentru agentul clientului, atunci cumpărătorul va trebui să susțină cheltuielile care, de obicei, se încadrează între 2% și 4% din valoarea totală de achiziție a proprietății.

4.  Închiderea contractului de credit ipotecar

Pentru a închide un împrumut ipotecar, va trebui să plătești o serie de costuri adiționale – taxe asociate cu ipoteca în sine. Acestea variază, de obicei, de la 2% până la 5% din principalul împrumut și pot include: taxa de aplicare, taxa de evaluare a proprietății, taxa de verificare a scorului de credit, etc.

5. Întreținerea locuinței, reparații și utilități

Indiferent de regiunea sau țara în care vei locui, va trebui să planifici un buget pentru întreținerea și reparațiile care pot fi identificate la momentul achiziției sau după un anumit timp. Uzura lucrurilor se întâmplă, deci este important să ai un fond suplimentar la îndemână.

Mulți experți financiari recomandă bugetarea a cel puțin 1% din valoarea locuinței pentru întreținerea pe termen lung, precum și menținerea unui fond de urgență pentru a aborda problemele urgente neprevăzute.

Costurile de cumpărare și deținere a unei case se pot adăuga rapid, deci este important să te pregătești moral și financiar. Vei dori să economisești bani, să îți îmbunătățești sau să îți menții scorul de credit și să alegi Credit Europe Bank pentru cele mai bune rate ipotecare.