Doar ce a inceput noul an si actorii din domeniul imobiliarelor sunt deja ingrijorati.

Oare anul 2023 se anunta sub auspicii mai bune? Sau oare situatia va deveni mai grava? Cum se vor prezenta din punct de vedere global investitiile imobiliare?

Anul 2022, un an complicat pentru piata imobiliara

2022 a fost un an complicat pentru piata imobiliara. Este concluzia unanima la care au ajuns din pacate mai multi experti si consultanti din domeniu. Mai intai, pandemia de Covid-19 si razboiul din Ucraina a cunoscut o inflatie generalizata. Un alt factor la fel de important il constituie progresul constant al preturilor pentru chirie, nivelurile de imprumuturi si nivelul de uzura. In mai putin de un an, nivelurile imprumuturilor s-au dublat si ating un nivel maxim in ultimii sapte ani. Este vorba despre o evolutie brusca si rapida, fara precedent.

Pentru anul 2023, se prevede o scadere a investitiilor in domeniul imobiliarelor. Din nefericire, situatia din 2022 ar putea sa continue si in anul 2022. Deteriorarea tranzactiilor observata in anul 2022 ar putea sa continue si acum.

Citeste si:  Exigenta cumparatorului: criteriu de departajare în alegerea casei

Piata finaciara nu si-a revenit si cumparatorii inca se mai confrunta cu dificultati in ceea ce priveste investitiile imobiliare.

Diminuarea cumparaturilor imobiliare va avea un impact si asupra vanzarilor.

Preturile vor scadea sau vor urca? Cea mai buna intrebare! Ramane de vazut!

Nu va exista o crestere enorma, dar nu putemspune nici ca preturile vor scadea foarte mult. Scaderea sau cresterea preturilor poate sa fie un lucru eterogen in functie de orase sau regiuni. In zonele rurale sau in orasele mai mici insa, ne putem astepta la o crestere a preturilor.

Preturile sunt insa mai rezonabile decat in orasele mai mari, dar si obtinerea unui imprumut financiar este un lucru mai usor de obtinut.