– Executivul a deciscontinuarea acordarii subventiilor pentru achizitionarea de locuinte de catre tinerii cu venituri de pana la 710 RON pe luna

– Prevederile BNR impun ca rata lunara sa nu depaseasca 35% din venitul net al contractantului. Majoritatea bancilor nu acorda finantari familiilor cu un venit sub 300-400 de euro pe luna

– Cea mai mica rata lunara la un imprumut de 100.000 RON pentru locuinta nu se situeaza sub 750 RON, ceea ce reprezinta mai mult de 50% din venitul unei familii care ar putea beneficia de subventii

Tinerii cu venituri reduse vor primi si anul acesta subventii pentru achizitionarea de imobile, a decis ieri Executivul. Pana aici toate bune si frumoase, doar ca, mentioneaza legea, subventia maxima de 30% va fi acordata doar persoanelor cu venit mediu lunar sub 520 RON. Mai mult decat atat, ajutorul minim de 5% va fi acordat doar tinerilor al caror venit nu depaseste 710 RON pe membru de familie. Trebuie spus insa ca, in cazul unui imprumut ipotecar, normele bancare impun ca rata lunara sa nu depaseasca 35% din venitul lunar al contractantului. Mai mult, venitul lunar minim trebuie sa fie, in majoritatea cazurilor, peste 200 de euro pe membru de familie, adica aproximativ 720 RON. Altfel spus, creditul pentru casa este aproape interzis tinerilor, iar subventia, fie ea de 5 sau 30 de procente, pare sa fie inutila.
Presupunand ca o familie de tineri are nevoie de un credit de un miliard de lei vechi, va prezentam in continuare care sunt conditiile bancilor si respectiv rata lunara ce va trebui achitata.

Citeste si:  Asigurarile de locuinta - dezvoltarea pietei se va produce si in Romania

Trei credite pentru casa la BCR

Banca Comerciala Romana vine cu trei oferte de finantare pentru constructia de locuinte. In cazul BCR, creditul imobiliar si cel ipotecar sunt aproape identice ca si conditii impuse, cu singura diferenta ca cel imobiliar este mai scump. Ambele pot fi acordate atat in lei, cat si in valuta. In cazul creditului imobiliar rata lunara la un imprumut de 100.000 RON va fi de aproximativ 940 RON pe 25 de ani. Aceasta valoare depaseste destul de mult valoarea celor 35% din venitul mediu stipulat de lege pentru acordarea de subventii. Un credit ipotecar de 100.000 RON, acordat pe 25 de ani, inseamna o rata lunara de 861 RON, iar pentru obtinerea lui este nevoie de un venit net lunar al familiei solicitantului de 2.460 RON.

Ofertele Bancpost

Pentru un imprumut de 100.000 RON la Bancpost, cu o durata de 25 de ani, venitul minim net al familiei trebuie sa fie 2.185 RON, iar rata este de 765 RON. Valoarea minima a creditului este de trei mii de euro, neexistand o limita superioara. Banca solicita ipoteca asupra bunului care face obiectul creditului. Comisionul de acordare este de 2-2,5% si se plateste o singura data la momentul acordarii.

BRD cere trei ani vechime

Banca Romana de Dezvoltare ofera doua variante de creditare pentru cumpararea de locuinte. Primul produs este un credit de nevoi personale cu ipoteca si este acordat pe o perioada maxima de 20 de ani. Cel de-al doilea, Habitat Plus, presupune un avans de 25% si perioada de creditare de 25 de ani. In ambele cazuri solicitantul trebuie sa aiba minimum trei ani vechime in munca, ceea ce exclude posibilitatea ca o parte semnificativa dintre tineri sa poata beneficia de un astfel de produs. La creditul de nevoi personale cu ipoteca, in lei, dobanda este de 9,5%. Valoarea maxima a creditului este de 185.000 RON sau 50.000 de euro. La un imprumut de 100.000 RON, pe o durata de 20 de ani, rata lunara este de 1.042 RON.

Citeste si:  Piata birourilor creste pe soseaua Pipera-Tunari

Raiffeisen nu are impuneri privind venitul minim, dar…

Raiffeisen Bank ofera doua variante: creditul imobiliar cu avans de 25% din valoarea sumei imprumutate, garantat cu imobilul ce urmeaza a fi achizitionat, sau creditul pentru nevoi personale, garantat cu orice alt imobil, la care nu este necesar avansul. Creditul imobiliar poate fi de maximum 200.000 de euro, in echivalent lei, euro sau USD. Nu exista un venit minim obligatoriu pentru a fi eligibil, dar un salariu de 710 RON nu este suficient, pentru ca suma minima imprumutata trebuie sa fie 5.000 de euro, la ambele tipuri de credit. La 100.000 RON, un imprumut pe 240 de luni inseamna o rata de 1.207 RON/luna, la un venit minim al familiei de 3.450 RON. Un credit pentru nevoi personale de 100.000 RON, pe 20 de ani, inseamna o rata de 1.343 RON/ luna, la un venit minim al familiei de 4.500 RON/luna.

De la CEC iei credit numai daca esti client

Citeste si:  De la 1 ianuarie se instituie asigurarea obligatorie de 20 de euro pe an la locuinte

Una dintre conditiile de eligibilitate impuse de Casa de Economii si Consemnatiuni este ca potentialul client sa aiba cont deschis la aceasta institutie. Valoarea imprumutului nu are limita minima sau maxima. Dobanda este fixa (9,75%) in primii trei ani si apoi variabila. Conform impunerilor bancii, clientul, familia si girantii acestuia nu trebuie sa inregistreze, la data solicitarii creditului, obligatii neachitate la scadenta fata de CEC si/sau fata de alte banci si nici datorii restante sau debite restante catre terti. Comisioanele CEC sunt in numar de sase si includ asigurarile de viata si de imobil.

Alpha Bank, o posibila solutie

Alpha a lansat de curand produsul denumit Alpha Housing Option, unic pe piata romaneasca. Noutatea consta in faptul ca dupa o perioada de 5-7 ani contractantul are posibilitatea de a-si prelungi intelegerea sau de a renunta la ea prin vanzarea imobilului. De mentionat este faptul ca in cei cinci ani, clientul plateste o rata similara cu cea valabila pentru imprumuturile Alpha pe 25 de ani. Avantajul acestei optiuni este evident. Salariile sunt mai mici la angajare, dar pot creste in timp. Ramane insa impunerea referitoare la cei 35% din venitul net.

Autor: Serban Buscu