Consecinta directa a dezvoltarii pietei imobiliare autohtone, aparitia noilor complexuri rezidentiale se vrea un raspuns direct la oferta scazuta de locuinte. In ciuda acestui fapt, ansamblurile moderne de locuinte nu ajung catusi de putin la nivelul cererii ridicate de pe piata. Acesta este motivul pentru care, desi incep sa pice oarecum in umbra, apartamentele de tip vechi nu vor inceta totusi sa fie o optiune viabila, atat pentru clasa medie, cat si pentru cea superioara. Specialistii Arco Real Estate Consulting ne-au declarat: “Avand in vedere ca deficitul de locuinte in Bucuresti este apreciat de catre specialisti la 300.000 de unitati locative, atat apartamentele de pe second-market (cele de tip vechi, n. red.), cat si cele din noile ansambluri rezidentiale vor fi asimilate de catre ambele categorii de populatie”. De asemenea, “Oferta de apartamente noi este destinata, in functie de locatie, facilitati, pret, ambelor clase”, au adaugat analistii.
Apartamentele vechi reprezinta o optiune si pentru clasa superioara
In acest context, pretul este cel care face diferenta intre clase, atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi. In primul caz, Ana Ionita, Senior Sales Consultant EuroMetropola, afirma: “Exista in continuare o piata a apartamentelor vechi. Acestea sunt mai ieftine ca cele noi, nu doar ca pret pe metru patrat, ci si datorita suprafetelor mai mici si faptului ca alte facilitati (loc parcare, boxa) vin gratuit. De asemenea, preturile in complexuri sunt purtatoare de TVA, crescand dintr-un foc cu 19%”. Conform specialistilor Arco Real Estate, se observa astfel o divizare de tipul: preturi de 700-1.300 euro/mp pentru locuintele din zonele periferice, destinate segmentului mediu si un nivel de 1.500-2.500 euro/mp pentru zonele centrale, destinate segmentului high. La randul sau, Ana Ionita estimeaza ca “preturile apartamentelor vechi ar fi de la 800-900 euro/mp pana la 2.000 euro/mp sau chiar mai mult in blocurile mai noi (1980-1989) din Centrul Civic, Dorobanti sau Aviatorilor”.
Preturile la apartamentele vechi, ce depasesc in mod clar limita de 1.500 euro – cat si-ar putea permite, la modul ideal, clasa medie – dovedesc ca acestea reprezinta inca o optiune si pentru segmentul high. Si aceasta pentru ca, dupa cum apreciaza specialistii Arco Real Estate, ele reprezinta o investitie care aduce profit, oferind in acelasi timp avantajul unor locatii situate foarte aproape de centrul orasului.
In timp, clasa medie se va orienta tot mai mult spre ansamblurile rezidentiale
In ceea ce priveste preturile pentru apartamentele din cadrul ansamblurilor rezidentiale noi, observam aceeasi divizare pe categorii sociale – singura, de fapt, care face diferenta. Pentru segmentul mediu, analistii Arco estimeaza un nivel de 900-1.500 euro/mp, iar Ana Ionita merge putin mai sus, pana la 1.200-1.800 euro/mp. “Ceea ce este de remarcat este ca probabil peste 80% din oferta de acest tip se situeaza in complexuri rezidentiale alcatuite din mai multe blocuri, situate in zone semicentrale sau chiar in cartiere (Titan, Militari, Vitan etc.)”, a adaugat reprezentanta EuroMetropola.
Cat despre orientarea clasei medii catre ansamblurile rezidentiale noi, specialistii Arco au subliniat: “E o alternativa eficienta si comoda, care va fi luata in considerare din ce in ce mai mult de catre segmentul cu venituri medii. Acesta poate apela la ofertele de creditare ale bancilor si, de asemenea, poate renunta la investitiile de imbunatatire pe care le solicita, in multe cazuri, apartamentele vechi”. Ana Ionita este de parere ca singurul impediment care ar sta in calea preferintei clasei medii pentru apartamentele noi este doar pretul, acesta urmand a fi atenuat, in timp, odata cu cresterea nivelului de trai. Ca solutie, aceasta ne-a precizat: “Ideal ar fi un apartament nou, dar dimensionat cu mai putina generozitate, pentru a permite incadrarea intr-un buget rezonabil, si, daca se poate, intr-un imobil dezvoltat de persoana fizica si nu de firma”. La capitolul apartamente noi destinate clasei superioare, preturile sunt, conform specialistilor Arco, de circa 1.600-3.000 euro/mp, iar Ana Ionita estimeaza un nivel de la 2.000 la 3.500-4.000 euro/mp.
Autor: Adriana Dragusin