Proiectele imobiliare din Bucuresti, ce depasesc de multe ori sume de sute de milioane de euro, au devenit numeroase in ultimii ani. Atat de numeroase incat piata din Capitala cunoaste deja un grad ridicat de suprasaturare.
Prin urmare, dezvoltatorii romani sau straini si-au delocat proiectele in orasele cu cel mai mare potential de castig. Care sunt aceste orase si cum absorb pietele din provincie avalansele imobiliare, reprezinta analize asupra carora constructorii se opresc deseori.

Brasovul conduce in retail

Brasovul a fost cunoscut, pana la demararea constructiei Baneasa Rezidential, ca orasul cu cea mai mare platforma comerciala din tara. Investitiile s-au facut pe Calea Bucuresti, zona ce a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani, marile companii de retail (Flanco, Mobexpert, Praktiker, Carrefour, Romstal, Bricostore, Selgros si Metro) preferand sa investeasca aici peste 100 milioane de euro. In privinta proiectelor rezidentiale, acestea se vor dezvolta in special in afara orasului.
Astfel, desi oferta va creste, ca si cererea de altfel, specialistii de la Eurisko estimeaza ca in 2006 preturile vor cunoaste o tendinta ascendenta, ajungand pana la cresteri de 30%.
De fapt, nivelul preturilor pentru spatiile rezidentiale a inregistrat cresteri in fiecare an, astfel incat, daca in 2003 un apartament cu 3 camere in centrul orasului se tranzactiona cu 40.000 de euro, in 2005 pretul acestora a ajuns la 60.000 de euro, cresterile de preturi fiind la fel de spectaculoase ca acelea din Bucuresti.

Citeste si:  5 costuri la care să te aștepți în procesul de achiziție a unei case

Clujul se dezvolta pe verticala

Aparitia unui numar tot mai mare de firme si investitori pe piata economica clujeana a condus la dezvoltarea sectorului constructiilor, de la blocuri de apartamente noi, pana la cladiri de birouri sau spatii industriale moderne. In anul trecut, cel mai dinamic sector a fost cel al terenurilor, observandu-se o maturizare a pietei, intrucat achizitiile nu mai au caracter speculativ, ci investitional. In privinta spatiilor de birouri, oferta a fost de aproape 50.000 de metri patrati, la un nivel al chiriilor de 12-15 euro. In rezidential, Clujul este cel mai dinamic oras al provinciei. Constructiile vizeaza zona de sud si cuprind ansambluri ca Dora Park, complex de 12 case in care s-au investit 1,5 milioane de euro sau Bella Park, ce curpinde 50 de unitati locative. Cu toate acestea, blocurile de apartamente vor continua sa livreze cea mai mare parte din spatiile de locuit din oras.

La Iasi sunt cele mai multe birouri de clasa A

Iasiul este unul dintre putinele orase din provincie care ofera spatii de birouri de clasa A.
Mai mult, dezvoltarea din ultimii ani a pietei spatiilor de birouri din oras face ca ponderea spatiilor noi din stocul total de birouri sa fie de 55%, de 35% spatiile in cladirile renovate si numai 10% spatiile de birouri vechi.
Cat despre nivelul chiriilor, acestea s-au situat intre 7 si 15 euro, stagnand in 2005 fata de anul anterior ca urmare a cresterii ofertei, iar pretul de vanzare a spatiilor de birouri a fost de 400-600 euro/metru patrat.

Citeste si:  200 mii mp de spatii de birouri, oferta anului 2006

Timisoara are cele mai ridicate preturi la terenuri

Piata imobiliara de aici a cunoscut o dinamica importanta, prin cladirile moderne de birouri, noi proiecte rezidentiale si industriale de mari dimensiuni, toate acestea ridicand potentialul imobiliar al orasului. Potrivit specialistilor Eurisko, cele mai dinamice segmente au fost cele ale terenurilor si de retail. Zonele cautate de dezvoltatori au fost atat cele din centrul orasului, cat si cele de la iesire, cu preturi ce au crescut in 2005 cu pana la 80%. Pentru dezvoltarile comerciale, preturile terenurilor au variat, in functie de distanta fata de centrul orasului, de la 12-17 de euro/metru patrat, pana la 25 de euro pentru terenurile situate la 7 km de centrul orasului, pentru a ajunge la 90 de euro pentru terenurile care sunt la 3 km de centru.

150.000 de euro o casa pe Valea Prahovei

Zona turistica practicabila atat iarna, cat si vara, beneficiind de doi poli economici importanti, Bucuresti si Brasov, a atras mai multi turisti si, implicit, mai multe investitii in infrastructura si constructii decat orice alta zona turistica din tara.
Segmentul spatiilor rezidentiale este foarte dezvoltat si diversificat. Pe piata exista atat apartamente vechi (construite in anii ´60), cat si case vechi (ridicate intre anii 1920 si 1960), vile noi sau pensiuni. Desi investitiile din ultimii ani in acest sector au fost semnificative, oferta nu reuseste inca sa acopere cererea foarte mare. Astfel, fiecare noua dezvoltare este absorbita rapid de cerere. Spre exemplu, la Azuga s-au vandut inca din faza de proiect 5 duplexuri din cel mai recent complex de aici, a carui constructie a inceput in 2004. Cat despre preturi, acestea au crescut semnificativ in anii trecuti. In blocurile noi pretul mediu al unei garsoniere este, potrivit specialistilor Eurisko, de 30.000 de euro, de 45.000 de euro pentru un apartament de doua camere si de 150.000 – 200.000 de euro pentru casele de vacanta.

Citeste si:  Bucurestenii isi doresc tot mai mult un apartament rezidential

Autor: Adelina Vlad