Preturile terenurilor si ale spatiilor de locuit din intreaga tara vor creste pana la sfarsitul anului, releva un studiu al Eurisko privitor la evolutia pietei imobiliare, dat publicitatii ieri. Specialistii sustin ca, dupa aderarea la Uniunea Europeana, zonele din sudul si estul Bucurestiului vor ajunge din urma, din punct de vedere al preturilor, pe cele din nordul si vestul Capitalei.
Analiza indica faptul ca piata imobiliara din Romania dovedeste o flexibilitate ridicata, dar nu este accesibila decat clasei medii si ridicate, adica persoanelor care au venit lunar de minimum 600-1.000 euro.

Capitala nu va mai inregistra diferente mari de preturi la imobile. Dezvoltarea infrastructurii va impulsiona tendintele de egalizare a preturile pentru toate categoriile de constructii imobiliare, potrivit specialistilor companiei de consultanta si intermediere imobiliara Eurisko.

„Estimam o crestere a pietei locuintelor din zonele de est si sud ale Bucurestiului, pe fondul dezvoltarii infrastructurii. Crearea unor accese in Capitala dinspre Constanta si Giurgiu vor influenta in timp si preturile terenurilor si ale spatiilor de locuit. Astfel, nu vor mai exista diferente asa de mari intre pietele imobiliare din nord-vestul Capitalei si restul Bucurestiului. In schimb, centrul orasului va continua sa fie cel mai scump“, a declarat Radu Lucianu, partener Eurisko.

Citeste si:  Noul sistem de impozitare dezavantajeaza proprietatile ieftine si vechi

Preturile vor continua sa creasca
Potrivit unui raport al pietei imobiliare lansat de Eurisko ieri, nivelul preturilor va urma trendul ascendent din cauza cresterii consturilor materialelor de constructii si a preturilor de achizitie a terenurilor.
„Raportul cerere/oferta va conduce la o scumpire a terenurilor cu destinatie rezidentiala din interiorul orasului, dar cresterea va avea un ritm mai lent comparativ cu anii anteriori.
Cele mai cautate unitati rezidentiale vor fi cele destinate clasei medii, corespunzatoare unui venit mediu lunar de 600-1.000 euro/persoana.
Prin urmare, preturile apartamentelor din blocurile asa-zise «ceausiste» vor continua sa stagneze“, a spus Luiza Munteanu, coordonator research la Eurisko.

Explozie a ofertei de spatii de birouri
Daca in 2005 piata spatiilor de birouri oferea un stoc de circa 600.000 mp suprafata neta, din care aproximativ 7% reprezentau spatii noi de clasa A si B+ intrate pe piata in ultimul an, previziunile Eurisko pentru finele lui 2007 indica o crestere de 60%. „In urmatorii doi ani estimam ca nivelul preturilor de vanzare la birouri va creste cu 25% comparativ cu nivelul inregistrat in 2005, datorita cererii in crestere in special a companiilor mari“, a afirmat Luiza Munteanu.

Citeste si:  Impozitarea transmiterii proprietatilor imobiliare

Discrepanta relativa intre regiunile istorice
Specialistii Eurisko au analizat si cele mai dinamice zone ale Romaniei, studiul oprindu-se asupra a 12 orase dezvoltate economic. Moldova pare sectionata in doua: Bacaul – cu o oferta redusa, fara complexuri rezidentiale, dar cu o dinamica in privinta terenurilor rezidentiale, si Iasiul – unul din putinele orase din provincie cu oferta de birouri de cladiri clasa A si de complexuri rezidentiale de vile, dar cu o previziune a cresterii preturilor la terenuri mai ponderata decat in 2005. Partea sudica, exceptand

Capitala, se caracterizeaza printr-o cerere redusa: Craiova – cu indicatori performanti ai evolutiei economice si o dinamica a constructiilor, insa cu un procent de 80% din cererea de locuinte directionat catre apartamentele vechi, Pitestiul – cu un potential nevalorificat si o cerere mare de birouri, si Ploiestiul – care inregisteaza o dezvoltare ridicata datorita pozitiei georgrafice favorabile.

Zonele din centrul, nordul si vestul tarii se remarca printr-un dinamist accentuat: Timisoara – unde preturile pentru spatii rezidentiale se estimeaza ca vor creste cu 10% -, Sibiul – care dispune din 2002 de cladiri de birouri A si are o cerere ridicata pentru spatiile rezidentiale datorita abundentei zonelor verzi, Targu-Mures, Brasov si Cluj-Napoca, cu tendinta de dezvoltare a pietei imobiliare pe verticala.

Citeste si:  Tranzactiile cu bunuri imobiliare vor fi impozitate diferentiat

Autor: Ionut Daniel