Intrebare la care raspund toti dezvoltatorii imobliari atunci cand calculeaza randamentul unei investitii. Intrebare pe care nu-si permit sa o ridice, insa, decat cei cu venituri mai mari de 2.500 euro pe luna

Locatiile cele mai potrivite pentru construirea de vile sunt cele din imediata apropiere a orasului, preferabil in zonele care au deja specific rezidential. Facilitatile care favorizeaza o ampla dezvoltare rezidentiala a unei zone sunt pentru multi dintre potentialii locatari vecinatatea cu un lac, padure, accesul facil la autostrada si la zona centrala a orasului, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare DTZ Echinox.
“Motivul pentru care in ultimul timp dezvoltatorii prefera construirea de vile in zonele de periferie sunt multiple. In principal, discutia se poarta din punct de vedere al randamentului investitiei si secundar se iau in calcul factori importanti precum nevoia de intimitate si spatii verzi largi sau aspecte problematice precum gradul de poluare fonica si a mediului inconjurator in interiorul spatiului urban”, a declarat Claudia Dascalescu, senior consultant al departamentului rezidential la DTZ Echinox.
Pentru inceput, este necesar de mentionat ca aceste proiecte se adreseaza clasei de mijloc, reprezentata de personalul cu pozitii de middle management din banci si companii multinationale, de micii antreprenori si investitori, care dispun de un venit lunar de cam 2.500 euro.

Citeste si:  Certificatul energetic, obligatoriu din 2010

Randamente crescute pentru ambele investitii

Avantajele achizitionarii unei vile comparativ cu un apartament de bloc sunt legate in principal de spatiile locuibile mai mari si de lipsa vecinilor si a spatiilor comune, care lasa loc intimitatii. In plus, vilele au avantajul unui numar mai mare de locuri de parcare, permit amenajarea de spatii verzi si gradini si ofera facilitati precum piscina si sala de fitness proprii. Pe de alta parte, achizitionarea unui apartament de bloc este avantajoasa in comparatie cu o vila in principal datorita costurilor mai mici de intretinere si a unui grad de securitate mai ridicat. Nu sunt de ignorat, de asemenea, facilitatile minime precum centrul comercial si mijloace de transport in comun aflate in imediata apropiere.
“In functie de locatie si de facilitatile puse la dispozitie, pretul vilelor din cadrul complexurilor rezidentiale au cunoscut o crestere constanta sustinuta de o cerere continua din partea clientilor”, a precizat reprezentantul DTZ Echinox.
Compania imobiliara estimeaza, pana la finele acestui an, o usoara crestere a preturilor apartamentelor situate in zona de nord a orasului, datorita numarului redus de proiecte rezidentiale de lux comparativ cu cererea reala pentru acest segment de piata.

Citeste si:  Taxele cãtre stat ajung la 5% din valoarea unui apartament sau a unei case

Cartierele vin puternic din spate

Din punct de vedere al pretului, apartamentele vechi raman in continuare o varianta mai ieftina. Chiar cu pana la 50% mai ieftina fata de o varianta intr-un imobil nou. “Balanta inclina totusi spre apartamentele noi datorita facilitatilor oferite, cumparatorii preferand sa faca un efort financiar pentru a beneficia de o proprietate mai buna”, ne-a declarat Victoria Linca, senior consultant al DTZ Echinox.
O concurenta mai serioasa va exista probabil in urmatorii 2-3 ani, cand mai multe complexuri rezidentiale in zone semicentrale, in cartiere precum Titan, Vitan, Vacaresti sau Crangasi se vor finaliza. Scaderea preturilor apartamentelor “comuniste” va fi strans legata de o oferta tot mai mare de apartamente noi in cartiere, majoritatea cumparatorilor indreptandu-se catre cele noi. “Previzionam o scadere treptata a preturilor, strans legata de o scadere a interesului pentru acest segment de oferta. Acest fenomen se va petrece in toate cartierele bucurestene, acolo unde cumparatorul va avea mai multe variante de achizitionare a unui apartament de imobil nou”, ne-au mai declarat reprezentantii companiei DTZ Echinox.

Citeste si:  Casa "pe firma", o varianta viabila

Preturi piperate

Cererea de apartamente pentru clasa mediu + continua sa fie destul de bogata intrucat investitia in acest gen de apartamente are un randament crescut in comparatie cu tarile vecine. Cumparatorii sunt micii investitori romani sau straini care cumpara fie din stadiul de proiect pentru a revinde ulterior cu un profit, fie cu scopul inchirierii. Pe de alta parte, pot fi si patronii sau directorii unor mari companii internationale, care pot apela si la banca pentru obtinerea unui credit. Deocamdata, insa, clasa de mijloc nu este foarte bine conturata, puterea de cumparare fiind inca relativ scazuta in comparatie cu oferta de pret. Prin urmare, o astfel de investitie este la indemana doar a unei categorii destul de restranse, cu venituri de peste 2.500 de euro. Mai mult, scumpirile din ultimii ani sunt explicate printr-un dezechilibru dintre cerere si oferta, intrucat oferta este inca limitata pentru o cerere de locuinte mari si este dominata de nordul Bucurestiului.

Autor: Adelina Vlad