Piata imobiliarelor din Statele Unite se apropie de un punct critic: pretul mediu al caselor ar putea incepe sa scada anul viitor pentru prima data de la Marea Depresie din anii ´30. Oamenii isi permit din ce in ce mai greu plata ipotecilor, un numar tot mai mare de case ramane nevandut, iar profiturile companiilor de constructii sunt in scadere.
Toate acestea il determina pe economistul laureat cu Nobel Joseph Stiglitz, citat de Bloomberg News, sa avertizeze ca reducerea vanzarilor de imobiliare ar putea conduce economia americana spre recesiune. In aceste conditii, Fed-ul american va fi nevoit sa reduca din nou dobanzile de referinta, dupa o perioada caracterizata de 17 cresteri succesive ale acesteia. Jan Hazius, economist-sef la Goldman Sachs, se asteapta ca anul viitor rata dobanzii de referinta ar putea ajunge la 4%, fata de nivelul de 5,25% din prezent.
De la Singapore, Paulson comenteaza situatia
Ministrul de Finante american, Henry Paulson, aflat zilele acestea la Singapore pentru intalnirea anuala FMI-WB, a explicat ca salariile mari, profiturile bune realizate de companiile americane, precum si investitiile realizate de corporatii vor reusi sa mentina cresterea economica din SUA, in ciuda slabirii pietei de imobiliare.
In replica, Stiglitz, fost economist-sef la Banca Mondiala, a precizat ca economia americana are o problema mai generala, care se extinde dincolo de piata de imobiliare si ca incetinirea economica ar putea fi atat de mare incat sa se transforme in recesiune economica.
Reactii in mediile financiare internationale
In ciuda afirmatiilor lui Paulson, bancherii din afara Statelor Unite interpreteaza evolutia economica din Statele Unite mai aproape de abordarea pesimista a lui Stiglitz.
Banca Centrala a Canadei a decis sa nu creasca rata dobanzii de referinta la intalnirea de pe 6 septembrie, invocand printre motivele deciziei teama de o scadere accelerata a consumului americanilor, asociata cu o incetinire marcata a cresterii economice.
De asemenea, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat saptamana trecuta ca piata de imobiliare din Statele Unite este un motiv de ingrijorare pentru europeni.
Presedintele Fed sustine masuri care pot duce si ele la recesiune
In acest context, presedintele Fed, Ben Bernanke, insista tot mai mult pentru stabilirea clara a unei tinte de inflatie. Bernanke s-a declarat in favoarea acestui instrument inca din vremea cand presedinte la Fed era Alan Greenspan, care considera ca o tinta pentru inflatie ar reduce spatiul de manevra al Fed si ar diminua credibilitatea institutiei daca nu este atinsa. Insa pozitia lui Bernanke primeste in prezent tot mai mult sprijin in cadrul Fed, deci ar putea fi in curand adoptata, desi analistii economici considera ca acesta este momentul cel mai nepotrivit pentru o astfel de masura. Stabilirea unei tinte pentru inflatie ar putea determina bancherii sa ridice ratele dobanzii intr-o perioada cand economia se afla oricum in pericol de recesiune.
Autor: Claudia Ciobanu