Micsorarea cu 0,75% a dobânzii cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea avea ca efect întarirea pentru o scurta perioada de timp a monedei europene, urcarea dobânzilor la care se împrumuta bancile între ele pâna la 8% si o eventuala presiune inflationista, sustin analistii. Bancherii s-au aratat foarte surprinsi de decizia bacii centrale de a micsora, brusc, dobanda de referinta.
Decizia bancii centrale de a micsora dobanda de politica monetara de la 8,75, la 8% pe an va duce la scaderea dobanzilor la depozitele de economisire atrase de la populatie, sunt de parere bancherii. Astfel, dupa ce, anul trecut, s-a introdus impozitarea cu 16% a dobanzilor aferente depozitelor de economisire, iar acum vor scadea si dobanzile, economistii se asteapta ca numarul romanilor care isi economisesc banii la banci sa scada considerabil.
“Diminuarea dobanzii de referinta este o presiune care se creeaza asupra dobânzilor utilizate de bancile comerciale, care se vor vedea nevoite într-o perioada urmatoare sa reduca dobânzile cu care atrag depozitele de la clienti, si poate într-un viitor sa vedem si o reducere a dobânzilor pe care le practica bancile la credite”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citat de Rador.
„Daca BNR va steriliza banii în exces ai bancilor cu o dobânda mai mica, e posibil ca dobânzile practicate de banci sa scada, atât la credite, cât si la depozite, cu circa 0,50%“, a afirmat vicepresedintele CFA România, Dragos Cabat, citat de NewsIn. „BNR ar fi putut sa obtina, totusi, acelasi efect de sterilizare mai ieftina prin atragerea unor volume mai mici de bani din piata la dobânda de 8,75% pe an, asa cum a facut începând cu luna decembrie“, a adaugat Cabat.
Leul scade, euro se intareste
O alta consecinta a micsorarii dobanzii de referinta va fi întarirea pentru o scurta perioada de timp a monedei europene, sunt de parere analistii financiari. „Este o surpriza. BNR da un semnal ca inflatia nu este o problema, ci aprecierea leului“, a declarat economistul sef al ING Bank România, Florin Cîtu. „Ca efect, cred ca pe termen scurt vom asista la o apreciere a euro fata de leu. Daca, însa, primele date privind inflatia vor fi bune, cursul leului va reveni“, a adaugat Cîtu.
Si Ionut Dumitru, directorul de dezvoltare al Raiffeisen Bank România, apreciaza ca dupa aceasta masura, „leul s-ar putea deprecia, în umatoarea luna, chiar si pâna la 3,40 lei/euro si e posibil ca luni (astazi, n.r.) dimineata, cotatiile de tranzactionare sa arate o întarire a monedei europene în raport cu leul“. Acesta a adaugat ca se asteapta ca BNR sa mai scada rata dobânzii de politica monetara, pâna la sfârsitul anului, cu înca 0,50% pâna la 7,50% pe an.
Vom simti din nou presiunea inflationista
Economistii considera ca un alt efect al modificarii neasteptate a dobanzii de politica monetara, va fi „reinstaurarea” presiunii inflationiste. „Cred ca BNR a scazut rata dobânzii de politica monetara pentru ca a vrut sa nu mai vina bani straini care sa profite de diferentialul mare de dobânda de la noi. Problema e ca aceasta masura e facuta pentru o crestere a inflatiei, nu pentru o scadere a acesteia“, a declarat, vicepresedintele CFA România, Dragos Cabat.
“Daca masura era luata acum doua luni, când toata lumea astepta intrarea inflatiei în grafic, întelegeam, dar acum, ma surprinde. Poate BNR are date în plus fata de noi”, a adaugat Cabat.
Deficitul comercial se va adanci in 2007
Dupa ce anul trecut, deficitul comercial al Romaniei a crescut cu aproximativ 45%, analistii se asteapta ca acesta sa creasca din nou si in acest an. „Mi-e teama ca si în conditiile de depreciere a leului, deficitul comercial va continua sa se adânceasca pentru ca România înca face importuri obligatorii pentru export“, a afirmat Dragos Cabat.
Acesta a explicat ca volumul exporturilor de materii prime si semifabricate care revin ulterior în tara sub forma de produse finite este, în continuare, foarte mare.“O depreciere a leului ar ajuta putin exportatorii, dar cred ca nu foarte mult“, a mai spus vicepresedintele CFA România.
Autor: Otilia Caloian