Romanii vor putea candida pentru obtinerea fondurilor structurale incepand cu luna august a acestui an, potrivit unui comunicat remis de Camera de Comert si Industrie Bucuresti, in urma seminarului pe tema “Finantarilor europene pentru cresterea competitivitatii”.
Astfel, pana in luna august, autoritatile vor oferi potentialilor beneficiari ghiduri orientative de finantare comunitara pentru a putea incepe proiectele care urmeaza sa participe la selectie. Seminarul face parte din campania intens desfasurata de CCIB, in vederea majorarii capacitatii de absorbtie a resurselor puse la dispozitia romanilor de Bruxelles. “Dorim sa raspundem unui numar cat mai mare de intrebari venite din partea firmelor”, a afirmat in deschiderea lucrarilor Nicolae Vasile, vicepresedinte al CCIB.
Cresterea competitivitatii reprezinta unul dintre obiectivele fixate de autoritatile de la Bucuresti in formularea Planului National Strategic de Referinta pentru perioada 2007-2013. Planul Operational Sectorial, care vizeaza cresterea competitivitatii intreprinderilor romanesti, a fost trimis recent de catre Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Economiei si Comertului pentru a fi avizat de catre Comisia Europeana.
Autoritatea de Management a programelor operationale sectoriale este in masura, in momentul de fata, sa ofere doar informatii referitoare la tipurile de proiecte eligibile.
Ulterior aprobarii programelor nationale de catre Comisie, informatiile necesare vor fi puse la dispozitia celor interesati pe portalurile ministerelor ce gestioneaza domeniul respectiv, care vor asigura activitati de call-center. Programul sectorial de crestere a competitivitatii se adreseaza, in principal, IMM, care isi vor putea deconta 70% din cheltuielile eligibile pentru investitii in productie si mai putin intreprinderilor mari, care au dreptul sa deconteze 50% dintre acestea.

Autor: Adina Vlad