Daca pana astazi nu ati rezervat un bilet pentru Revelion, sansele de a mai gasi un loc intr-un hotel de pe Valea Prahovei (in special Predeal, Sinaia) sau in Poiana Brasov sunt mici. Locurile libere sunt rare, majoritatea fiind ale celor care renunta la rezervari.

Daca vreti neaparat sa ajungeti la munte de Revelion, e bine sa incercati cu un telefon pe la agentiile de turism. Locuri mai sunt in special in pensiuni, dar si acestea se vor epuiza in cateva zile.

Dintre destinatiile interne, agentiile promoveaza mai ales Valea Prahovei, Poiana Brasov, Bran, Breaza, Sibiu, Sighisoara, Vatra Dornei, Maramures, Muntii Apuseni si Bucovina. Tot la capitolul tendinte se observa aparitia in oferta agentiilor a unor noi statiuni, ca Poiana Tapului, Azuga si Arieseni (judetul Alba).

Daca anul trecut un pachet de Revelion, incluzand trei nopti la o pensiune montana, cu demipensiune si masa festiva, costa minimum 180 euro, in acest sezon, pentru servicii similare, tarifele nu coboara sub 250 euro.

Una din cele mai scumpe oferte ale agentiilor de turism este la Hotelul Miraj din Poiana (patru stele): 31,15 milioane lei vechi. Ce-i drept, ea cuprinde si Craciunul si Revelionul (perioda 24 decembrie-2 ianuarie). Oferta cuprinde masa de Revelion si cea de pe 1 ianuarie 2006.

Citeste si:  La sfarsitul primului semestru al acestui an datoria externa a Romaniei a depasit 22 miliarde de euro

Cele mai mici preturi sunt in statiunea Azuga. In acesta localitate, pentru petrecerea Revelionului la un hotel de trei stele, langa partie, suma poate ajunge la 330 euro/persoana.

Oferta este valabila pentru cinci nopti, cu pensiune completa, cu masa festiva de Anul Nou inclusa.

In zona, dar si pe toata Valea Prahovei sunt si oferte de inchiriere completa a unor vile, unde va puteti face singuri masa, avand acces la bucatarie si la o sala festiva. Pentru o vila de trei stele cu cinci dormitoare plus living, suma de inchiriere este de 2800 euro pentru cinci nopti.

La Breaza, intr-un complex de patru stele, biletul costa aproape 20 milioane lei vechi. In functie de confort, in pachet este inclus: patru nopti de cazare, micul dejun si masa festiva de Revelion. Vizitatorii au acces si la sala de fitness, la jacuzzi, biliard, piscina, teren de golf, masaj, etc.

La Busteni, intr-un hotel de trei stele, exista un pachet de servicii in care sunt incluse patru nopti de cazare, la tariful de 16 milioane lei vechi/persoana.

In pret intra si masa festiva de Revelion si o cina festiva, a doua zi, plus tichete valorice de 1,4 milioane lei.

Citeste si:  Criterii noi pentru tinerii care solicita casa de la ANL

La o pensiune de trei stele, un sejur de patru nopti cu mic dejun si masa festiva de Revelion, costa 264 euro/persoana, iar la un hotel de doua stele pretul ajunge la peste cinci milioane lei vechi

30 milioane lei vechi la Mara

Oferta pentru un sejur de trei nopti, la Hotelul Mara, cu pensiune completa, masa festiva de Revelion si masa festiva pe 1 ianuarie, depaseste 30 milioane lei vechi. In hotelul Sinaia, trei nopti de cazare, la cumpana dintre ani, costa 1.600 euro/persoana.

La pensiuni, pretul poate atinge 100 euro pe zi

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) apreciaza ca pensiunile membre vor fi ocupate in proportie de suta la suta cu ocazia Revelionului. Desigur, nu intra in discutie pensiunile de pe Litoral si din Delta Dunarii care nu sunt prea cautate de clienti in aceasta perioada. Delta Dunarii sufera din cauza gripei aviare, 90 la suta din cei care aveau rezervari in aceasta zona renuntand la ele.

Din cele 60 de pensiuni ANTREC din Delta, majoritatea si-au inchis portile pentru sarbatorile de iarna.

Mariana Stoian, presedintele ANTREC, spune ca „pana la aceasta ora, gradul de ocupare pentru pensiunile Antrec de Revelion este de circa 85 la suta“.

Citeste si:  Rata somajului este in usoara scadere

Pentru Revelion si Craciun sunt ocupate deja pensiunile din zonele Brasov, Ramnicu-Valcea si Sibiu, iar cei care nu au facut rezervari, o pot face in judetele Neamt sau Suceava. Pentru a face rezervari puteti apela la site-ul ANTREC (www.antrec.ro) unde veti afla detalii despre locurile ramase libere si pretul unui sejur. Un pachet de patru zile de Revelion, care include cazare, demipensiune si cina festiva la o pensiune de trei margarete costa circa 150 euro, in timp ce la pensiunile de cinci margarete pretul pentru acest pachet este de circa 80 – 90 euro zi.

ANTREC are circa 3.500 de pensiuni membre, clasificate de la o margareta la cinci margarete. Doar 10 pensiuni sunt clasificate la cinci stele, cele mai multe in Brasov, dar si in Delta Dunarii si judetul Alba. La acestea turistii pot beneficia de facilitati diverse, cele mai populare intre turisti fiind plimbarile cu sania trasa de cai. (A.N./F.M.)

Autori: Mircea Fica, Adrian Nuta