Romania a negociat cu UE un pachet financiar de 4 miliarde de euro pentru acordarea subventiilor agricole in perioada 2007-2009. Din cele 4 miliarde, 967,9 milioane de euro vor fi alocate pentru platile directe catre producatorii agricoli, 732 milioane de euro vor fi destinati masurilor de piata, iar restul de 2,3 miliarde de euro vor trebui cheltuiti pentru dezvoltarea rurala. Chiar daca Romania a aderat la UE, nu va intra in posesia tuturor fondurilor agricole din acest an. Pachetul de plati directe de 967,9 milioane de euro reprezinta influxul financiar comunitar preconizat pentru doi ani, respectiv 2008 si 2009. Astfel, platile directe din anul prezent vor fi suportate de la bugetul de stat si vor fi rambursate de catre Comisia Europeana abia in 2008, iar cele din 2008 vor fi rambursate in 2009.

Subventiile se vor acorda diferit

De asemenea, platile directe, respectiv subventiile pentru agricultori, se vor acorda, insa, diferit fata de pana acum. Pentru a putea beneficia de subventii de la UE, fermierii romani trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de eligibilitate. Prima conditie este ca suprafata de teren agricol utilizata sa fie mai mare sau egala cu 1 hectar, aceasta suprafata neputand fi formata din parcele mai mici de 0,3 hectare. Totodata, taranii vor trebui sa mentina terenul agricol in bune conditii agricole si de mediu.

Citeste si:  Cele mai bune idei de afaceri în 2019

De asemenea, pentru a putea obtine subventii, agricultorii trebuie sa inscrie in Registrul fermelor, din cadrul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) din fiecare judet. Totodata, din acest an, fermierii vor trebui sa completeze o cerere de subventie, document diferit de formularele de pana acum, in care vor declara pe propria raspundere suprafata de teren agricol detinuta.

PSD: Intårzierile din agricultura nu mai pot fi recuperate

Intârzierile înregistrate în agricultura, în ce priveste angajamentele luate de România fata de UE, nu mai pot fi recuperate, iar agricultorii se vor confrunta cu probleme foarte mari, a declarat fostul ministru al agriculturii, senatorul PSD Ilie Sârbu, citat de NewsIn. „Dincolo de procentele raportate oficial, mecanismele prin care urmeaza sa fie accesate fondurile europene nu sunt functionale. La aceasta data trebuia sa se faca deja simulari si toti oamenii sa stie ce au de facut. S-au pierdut doi ani, timp în care Ministerul Agriculturii s-a ocupat de cu totul alte probleme“, a adaugat Sarbu.

Citeste si:  Reciclarea deseurilor este o prioritate pentru Romania

Autor: Otilia Caloian