Turismul rural si regional din Romania va beneficia, in perioada 2007 – 2013, de fonduri europene de aproape 500 milioane de euro prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, la care se adauga alte 87 milioane de euro din fonduri nationale, a declarat pentru Rompres purtatorul de cuvant al Autoritatiii Nationale pentru Turism, Noemi Hagan, citat de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Fondurile vor putea fi atrase direct si de catre operatorii din turismul balnear prin intermediul proiectelor de investitii pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare, achizitionarea de aparatura medicala si tratament, servicii de agrement turistic.

Sumele alocate dezvoltarii turismului regional si local sunt cuprinse în doua programe operationale sectoriale pentru perioada 2007 – 2013, care cuprind masurile ce urmeaza sa fie finantate si bugetele alocate acestora. Programele urmeaza sa fie negociate si aprobate de Comisia Europeana.

Primul program destinat turismului regional si local vizeaza valorificarea resurselor turistice existente, precum si a celor neintroduse înca în circuitul turistic (resurse turistice istorice, culturale, naturale), crearea de noi locuri de munca si cresterea veniturilor din activitati turistice, precum si crearea de noi surse de venit în zone izolate cu potential turistic.

Citeste si:  Aviara a "zburat" afaceri de 120 de mil. euro

Al doilea program este destinat cresterii competitivitatii economice în turism în vederea reducerii decalajelor fata de productivitatea medie europeana. Bugetul total al acestei axe pentru perioada 2007 – 2013 este de circa 131,76 milioane euro, din care 112 milioane euro provenite de la Uniunea Europeana prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala si 19,76 milioane euro fonduri nationale publice.

De asemenea, ANT a initiat un proiect de lege prin care sa se modifice normele actuale de clasificare, prin cresterea severitatii acestora. Astfel, va aparea necesitatea reclasificarii hotelurilor din cinci în cinci ani, vor fi introduse mini-hotelurile si vor fi desfiintate hotelurile pentru tineret.

De asemenea, existenta camerelor pentru dizabilitati în hoteluri va deveni obligatorie, în timp ce pensiunile cu grupuri sanitare uscate nu se vor mai clasifica. De asemenea va fi interzisa folosirea inventarului de servire de unica folosinta în structurile de servire turistice cu functiuni de alimentatie, urmând sa se foloseasca numai vase de inox, iar personalul sa fie calificat conform clasificarii ocupatiilor din Romania.

Citeste si:  Majorare de capital la Alpha Bank