Ministerul Finantelor a lansat saptamana trecuta cea de-a treia varianta a Codului Fiscal, editia 2006.
Principalele domenii care au suferit modificari sunt piata de capital, domeniul imobiliar si cel bancar, dar mai ales agricultura. Astfel, asistam la a doua majorare a impozitului pe dividende, dupa ce el a fost marit in acest an de la 1%, la 10%.
Acesta va ajunge, de la 1 ianuarie 2006, la 16%. Totodata, se pastreaza posibilitatea de a nu plati impozitul pe castigurile din tranzactiile imobiliare si cea de a abuza de regimul privilegiat de impozitare cu 3% pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, folosite pentru plata salariilor mari si a realizarii unor afaceri in valoare de pana 100.000 euro. Prin portitele lasate, mai mult sau mai putin intentionat, Executivul incurajeaza contribuabilii sa caute modalitatile legale de „evazionism fiscal“. Faptul ca impozitul majorat pus pe cladiri cu destinatie comerciala nu se aplica si celor detinute de persoanele fizice duce la situatia paradoxala ca o firma sa plateasca pentru o cladire identica un impozit mai mare de pana la 150 de ori decat cel platit de o persoana fizica. In plus, desi nu este cuprins in ultima varianta a proiectului de modificare a Codului Fiscal, impozitul de 16% pe ipotecile venituri din activitatile agricole va influenta substantial nivelul de trai al taranilor.
„A treia forma de modificare a Codului Fiscal reprezinta un pas inainte fata de a doua versiune. Din nefericire s-a pastrat intentia de a introduce impozitul de 2% pe venituri si nu cel de 16% aplicat castigurilor obtinute din tranzactiile imobiliare si se accentueaza discrepanta dintre impozitul pe cladiri platit de persoanele fizice fata de persoanele juridice. In plus, noile modificari arata ca nu exista o strategie cu privire la gasirea solutiilor de a aduce mai multi bani la buget“, afirma analistul fiscal al Salans, Gabriel Biris.
„Nu cred ca exista vreo strategie fiscala pentru anul viitor. 2006 este un an in care se incearca numai acoperirea unor gauri. Cred ca o strategie va fi facuta din 2007 incolo, in sensul elaborarii unei politici fiscale postaderare“, crede Florin Citu, director executiv la BAC Investment Bank.
Totusi, noul Cod Fiscal are si parti bune. Dupa scandalul MTS Leasing, Finantele au decis sa modifice definitia leasing-ului financiar, introducand conditii suplimentare. „Inainte, practic toate firmele in domeniu erau de leasing financiar“, afirma Biris.
Cele mai multe noutati apar in domeniul impozitului pe venit. De anul viitor, vor fi aliniate la 16% toate veniturile din investitii. De la 1 ianuarie 2006, toate castigurile din actiuni vor fi impozitate cu 16% indiferent la ce data au fost obtinute si de perioada de detinere. In plus, se va aplica un impozit de 16% si veniturilor din dobanzi prin includerea in categoria de venituri impozabile a dobanzilor aferente depozitelor la vedere si conturilor curente, indiferent de nivelul dobanzii acordate.
Majorarea impozitului pe piata de capital nu este privita cu ochi buni de toti analistii. „Piata bursiera e subdezvoltata fata de pietele similare din statele vecine. Majorarea impozitului la 16% ar putea avea un efect negativ. Solutia cea mai buna ar fi fost sa se inceapa gradual. In plus, ca urmare a nivelului redus al acestei piete, contributia suplimentara la buget va fi foarte mica“, crede Florin Citu. O alta zona afectata de noua forma a Codului Fiscal va fi agricultura, in special cea de subzistenta. In aceeasi saptamana, pe site-ul ministerului au fost postate doua proiecte, cel de modificare a Codului Fiscal si cel vizand imozitarea veniturilor din activitatile agricole.
In primul, sunt impozitate la sursa, cu 2%, numai veniturile obtinute prin vanzarea productiei catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare. Cel de-al doilea proiect vizeza impozitarea veniturilor ipotetic estimate de Fiscul local, obtinute de pe urma productiei, indiferent daca aceasta este vanduta sau folosita pentru autoconsum. De asemenea, a fost eliminata scutirea de TVA pentru producatorii agricoli, concomitent cu introducerea unui regim special al acestora.
Mult criticatul impozit de 2% asupra valorii de vanzare a proprietatilor imobiliare a fost pastrat. Raman in continuare scutite de impozit veniturile obtinute din vanzarea cladirilor detinute mai mult de trei ani.
Interesant este ca devin impozabile veniturile obtinute din vanzarea bunurilor asupra carora s-a reconstituit dreptul de proprietate, a bunurilor mostenite si a donatiilor. In cazul donatiilor, daca acestea nu sunt obtinute de la o ruda de gradul doi, impozitul se datoreaza chiar din momentul primirii donatiei.
In ceeea ce priveste accizele, singura noutate este majorarea valorii minime a acestora la tigari, de la 90% la 100% din acciza platita pentru sortimentele cele mai vandute pe piata.
In urma campaniei de presa desfasurate pe tema majorarii impozitelor locale pe locuinta, s-a marit suprafata de la care se va aplica un impozit progresiv, de la 100 de metri patrati la 150 de metri patrati. Valorea imozabila a cladirilor cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati va creste cu cate 10% pentru fiecare 150 metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata.
In plus, au fost eliminate o serie de scutiri de la plata TVA, cum ar fi scutirea pentru operatiunile finantate din fonduri nerambursabile, scutirea de TVA pentru bursele de marfuri, cea pentru ingrijirile medicale veterinare, scutirea de TVA pentru transportul fluvial al localnicilor in Delta Dunarii, scutirea cu drept de deducere a constructiei de lacasuri de cult religios si scutirea de TVA pentru activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare. In schimb, au fost introduse alte scutiri, precum scutirea de TVA pentru livrarile de constructii care nu sunt considerate noi precum si livrarea de terenuri, scutirea de TVA pentru prestarile de servicii si livrarile de bunuri accesorii acestora efectuate de catre serviciile publice postale si pentru lectiile date cu titlu profesional de catre cadre didactice in sprijinul invatamantului scolar sau universitar. (F.R.)
Autor: Florin Rusu