– Expertii spun ca scutirea de TVA a societatilor de leasing imobiliar “nu miroase a bine”

– Consultantii imobiliari ataca din toate partile Codul lui Vladescu

– Decizia aduce avantaje doar in masura in care se aplica in oglinda atat in momentul achizitiei imobilului de catre firmade leasing, cat si pe perioada finantarii

– Polizu: Leasingul este o forma de a face omul sa-si imagineze ca isi permite sa-si achizitioneze un bun, dar in realitate, el plateste dublu pe acesta

Cadoul pe care Ministerul de Finante intentioneaza sa il faca societatilor de leasing este contestata de consultantii imobiliari. Astfel, potrivit proiectului de Cod Fiscal, operatiunile de leasing cu bunuri imobiliare ar urma sa fie scutite de Taxa pe Valoarea Adaugata, de la 1 ianuarie 2007. Reactiile in urma masurii nu au intarziat sa apara.
“Nu sunt de acord cu aceasta masura. Codul Fiscal e ca un pom de Craciun in care fiecare a pus ce a vrut. Nu s-au consultat cu noi cand l-au facut. Acest pom a fost impodobit de grupurile de interese. Cand ma gandesc la treaba cu scutirea de TVA a firmelor de leasing imi vine in minte doar teapa cu MTS Leasing. De ce ar fi scutite de taxa societatile de leasing si nu cele pe credit? Societatile de leasing nu sunt reglementate de Codul Civil. Noi sustinem orice scutire de taxa, dar treaba asta chiar nu miroase a bine”, ne-a spus Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar.

Citeste si:  Piata imobiliara din Romania este insuficient dezvoltata

“Sunt impotriva acestei povesti”

Nici reprezentantul Societatii Romane de Consultanta Imobiliara nu se lasa mai prejos si ataca la randul sau modul in care a fost realizat noul Cod Fiscal. “Sunt impotriva acestei povesti. Nici nu mai are rost sa ne agitam. Se pare ca Ministerul Finantelor este impotriva a tot ce este romanesc”, a spus presedintele SRCI. Mai retinut a fost seful Patronatului Societatilor de Constructii care este de parere ca “orice impozit sau taxa scazute sunt un lucru bun. Leasingul este o forma de a face omul sa-si imagineze ca isi permite sa-si achizitioneze un bun, dar in realitate, acestia platesc dublu pe acesta. De aceea cred ca e bine sa mai scada si TVA-ul”, ne-a spus Gheorghe Polizu, care a tinut sa ne precizeze marele of al constructorilor: TVA redusa in constructii.

Avantaje doar in sistem de “oglinda”

Potrivit noului Cod Fiscal, atat livrarea bunurilor imobiliare care nu sunt noi, cat si livrarea de terenuri care nu sunt construibile, vor fi scutite de TVA, dar va exista obligativitatea ajustarii dreptului de deducere exercitat pentru respectivul bun imobil. Schimbarea destinatiei initiale a bunului imobil, respectiv utilizarea acestuia in cadrul unui sector care da drept de deducere, intr-o masura diferita fata de deducerea initiala, va fi insotita de obligativitatea ajustarii dreptului de deducere in cadrul unei perioade de ajustare, care in Romania a fost fixata la 20 de ani. Totodata, se pare ca masura va fi convenabila pentru societatile de leasing doar daca se va tine cont de un considerent. “Aplicabilitatea unui regim preferential TVA-ului pentru leasing imobiliar aduce avantaje doar in masura in care se aplica in oglinda atat in momentul achizitiei imobilului de catre firma de leasing cat si pe perioada finantarii”, a spus Septimiu Postelnicu, manager general in cadrul HVB Leasing.

Citeste si:  Pretul apartamentelor din era comunista ar putea creste cu 20% in urmatorii doi ani

Leasingul imobiliar

Iata cum se obtine un leasing imobiliar. Clientul identifica bunul de achizitionat (teren sau imobil), alcatuieste documentatia standard, pe care o inmaneaza companiei de leasing pentru analiza si intocmirea raportului de evaluare. Cele doua parti negociaza structura de finantare si se semneaza simultan un contract de vanzare-cumparare intre compania de leasing si proprietarul bunului prin care compania de leasing cumpara, la indicatia clientului, bunul imobiliar respectiv si un contract de leasing intre compania de leasing si clientul utilizator. Bunul este luat in garantie de catre banca finantatoare a companiei de leasing, aceasta obtine suma necesara de la banca si o vireaza, impreuna cu avansul platit de client, proprietarului imobilului. In acest moment, societatea de leasing devine proprietarul bunului si il va da spre folosinta clientului sau. Clientul foloseste imobilul pe toata perioada de finantare si plateste ratele de leasing pe perioada specificata in contract. La finalul perioadei de leasing are loc transferul de proprietate, o data cu achitarea de catre client a ultimei rate si, dupa caz, a valorii reziduale stipulate in contract.

Citeste si:  Apartamentele noi sunt mai ieftine decat cele din blocurile vechi

Scutiri de TVA

Tot de la 1 ianuarie 2007, vor fi scutite de TVA activitatile de cercetare-dezvoltare, comisionul pentru tranzactiile Burselor de marfuri, precum si veniturile obtinute de Societatile de Valori Mobiliare pentru administrarea si depozitarea de actiuni, titluri de participare, titluri de creante, ingrijirile medicale veterinare. Pe langa scutirile de TVA eliminate, au fost incluse in legislatia armonizata o serie de scutiri de TVA obligatorii pentru serviciile publice postale, pentru livrarile de aur catre Banca Nationala a Romaniei in tara, pentru vanzarea de terenuri de orice fel cu exceptia celor construibile. Adoptarea legislatiei armonizate in domeniul TVA este necesara pentru crearea sistemului de interoperativitate in ceea ce priveste schimbul de de informatii in domeniul TVA cu statele membre ale Uniunii Europene. Acest schimb de informatii este necesar intrucat dupa data aderarii, ca urmare a desfiintarii barierelor vamale, circulatia bunurilor intre statele membre nu mai este supusa controlului vamal. In acelasi timp, legislatia privind TVA armonizata este baza legala pentru calcularea contributiei Romaniei la bugetul comunitar, taxa pe valoarea adaugata fiind una din resursele cele mai importante ale bazei de calcul a acestei contributii.

Autor: Gabriel Botezatu