Sistemul actual de impozitare a veniturilor din tranzactiile imobiliare va fi mentinut si in 2007, cand vor fi aplicate modificarile la Codul Fiscal. Aceasta dupa ce Ministerul Finantelor a renuntat la varianta introducerii unui impozit de 2% din valoarea proprietatii, au declarat agentiei Mediafax surse din minister.
Ministerul Finantelor anuntase in toamna anului trecut ca intentioneaza sa modifice regimul de impozitare a tranzactiilor imobiliare, prin introducerea unei cote de impozit de 2%, aplicata asupra pretului de vanzare. In cazul dobandirii proprietatii sub alte forme decat vanzarea-cumpararea, impozitul urma sa fie aplicat asupra valorii proprietatii.
Tranzactiile imobiliare au fost impozitate pentru prima data anul trecut, incepand cu luna iunie, diferentiat in functie de perioada de detinere a imobilului, prin intrarea in vigoare a unor modificari la Codul Fiscal.
Astfel, a fost introdusa o cota de impozitare de 10% pentru castigurile obtinute din vanzarea de cladiri si terenuri, in cazul in care acestea sunt vandute la mai putin de trei ani de la dobandire.
Incepand cu 1 ianuarie 2006, cota a crescut la 16%, aplicata la costul de constructie. Impozitul nu se aplica pentru tranzactiile cu imobile si terenuri detinute pe o perioada mai mare de trei ani, precum si in cazul celor mostenite, primite prin donatie, retrocedate, provenite din schimb imobiliar sau aduse ca aport la capitalul social al unei firme.

Autor: Adelina Vlad