image001

Pardoselile unei locuințe sunt parte integrantă din aceasta, iar parchetul este una dintre cele mai eficiente opțiuni pentru amenajare. Parchetul poate fi însă de mai multe tipuri, iar acest lucru poate îngreuna procesul de alegere. Pentru a veni în ajutorul tău, îți prezentăm tipurile de parchet care există, dar și diferențele care te pot ajuta să alegi eficient.

Parchet laminat sau pardoseală laminată

Parchetul laminat este o alegere perfectă pentru aproape orice tip de spațiu și este, în același timp, una dintre cele mai ieftine variante de acoperire. Totuși, în ciuda prețului mai mic față de celelalte variante de parchet, nivelul de calitate este foarte ridicat. Pentru locuințe sau spații de birouri poate fi folosit parchetul Kronotex, acesta având o durabilitate suficient de mare astfel încât să reziste pentru cât mai mult timp.

Acest tip de parchet oferă și o gamă variată de culori și modele perfecte pentru orice tip de încăpere. Plăcile de parchet sunt realizate din plăci fibrolemnoase de înaltă densitate cu finisaj din rășină rezistentă la uzură și trafic.

Parchetul laminat se diferențiază de celelalte tipuri de parchet prin grosime și densitate, dar și prin ușurința montajului. Parchetul laminat este de fapt o placă realizată din material lemnos cu granulație mică, închegat în rășină, a cărei greutate este mai mică decât cea a celorlalte tipuri de parchet.

Parchetul laminat îți oferă strălucire și durabilitate, dar și o multitudine de modele din care poți alege. Parchetul laminat modern este rezistent la uzură, se curăță ușor și poate fi folosit chiar și în spații cu trafic mediu, de la livinguri la spații de birouri.

Parchetul stratificat

Parchetul stratificat este cea mai potrivită opțiune pentru cazul în care vrei să îți instalezi și un sistem de încălzire în pardoseală. Grosimea acestui tip de parchet este perfectă pentru a rezista variațiilor de temperatură, iar acest lucru îl diferențiază de parchetul laminat și de parchetul din lemn masiv.

Parchetul laminat este prea subțire pentru a rezista căldurii, iar parchetul din lemn masiv este prea gros pentru a permite căldurii să ajungă la suprafață.

În același timp, parchetul stratificat poate fi de două tipuri și anume parchet din lemn dublu stratificat și parchet din lemn triplustratificat. Ambele tipuri de parchet sunt realizate din lemn real, spre deosebire de parchetul laminat, care are la bază un conglomerat de material lemnos și o imagine printată a lemnului, ca strat de uzură.

În cazul parchetului dublu stratificat vorbim despre două bucăți de lemn suprapuse, în vreme ce pentru parchetul triplustratificat sunt folosite 3 bucăți de lemn.

Parchet din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv este cel mai cunoscut, dar și cel mai scump tip de parchet. Parchetul din lemn masiv se realizează din bucăți de lemn real, foarte rezistent și durabil, iar pardoselile pot fi șlefuite atunci când stratul superficial de la suprafață își pierde aspectul.

Dezavantajul acestui tip de parchet este acela că alegerea făcută este o investiție în viitor, judecând prin prisma costurilor. Spre deosebire de parchetul laminat, care poate fi schimbat cu ușurință, parchetul din lemn masiv este o opțiune pe termen lung.

Înainte de a alege un anumit tip de parchet este important să ai în vedere și aspectele care țin de montaj. Este nevoie să știi, spre exemplu, cum se alege izolația pentru parchet și care sunt accesoriile de care ai nevoie, astfel încât lucrările să fie realizate în mod eficient.

Parchetul este o pardoseală elegantă, indiferent de tipul acestuia. El se va potrivi la fel de bine în contextul amenajării interioarelor, indiferent dacă alegi stilul clasic sau stilul industrial.

Este important însă, atunci când faci alegerea, să iei în calcul achiziționarea unor materiale de calitate, deoarece acestea îți vor garanta de fapt realizarea unor lucrări calitative și durabile de amenajare interioară.