Aproximativ 60% dintre cele peste 3.500 de pensiuni din Romania respecta standardele europene din domeniu, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC). “Dintre pensiunile noastre, circa 60% respecta standardele europene. Sigur ca procentul poate urca, cu investitii minime, la 80%, asta daca ne referim la pensiunile care trebuie sa respecte toate standardele care sunt intalnite in Uniunea Europeana´, declara pentru Rompres, presedintele de onoare al ANTREC, Maria Stoian.
Totusi, la nivelul Uniunii Europene nu exista standarde precise cu privire dotarile unei pensiuni. Autoritatea centrala din turismul romanesc pregateste insa un proiect de lege prin care sa se modifice normele actuale de clasificare, prin cresterea severitatii acestora.
Astfel, va aparea necesitatea reclasificarii hotelurilor din cinci in cinci ani, vor fi introduse mini-hotelurile si vor fi desfiintate hotelurile pentru tineret.
De asemenea, existenta camerelor pentru dizabilitati in hoteluri si pensiuni ar putea deveni obligatorie, iar pensiunile cu grupuri sanitare uscate nu se vor mai clasifica. Totodata, ar putea fi interzisa folosirea inventarului de servire de unica folosinta in structurile de servire turistice cu functiuni de alimentatie, urmand sa se foloseasca numai vase de inox, iar personalul sa fie calificat pentru ocupatii conform clasificarii ocupatiilor din Romania.
In prezent, ANTREC are 3.500 – 4.000 de pensiuni, majoritatea fiind situate in Bucovina (Vama, Gura Humorului, Poiana Stampei, Ciocanesti si Sadova), Brasov (Bran, Moeciu, Poiana Marului, Rasnov), Sibiu (Orlat, Rasinari, Gura Raului, Sibiel) si Neamt.
“Zonele mentionate au ajuns undeva la un nivel maxim de dezvoltare, iar in viitor investitiile se vor indrepta catre Nordul Olteniei – Valcea, Gorj, Mehedinti si catre Banat”, a explicat Maria Stoian.
Aceste zone pot beneficia de fondurile alocate de Uniunea Europeana, in valoare de circa 578 milioane de euro, fonduri ce vor fi distribuite in perioada 2007 – 2013. Din aceasta suma, 491,25 milioane euro sunt fonduri de la Uniunea Europeana, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, si 86,69 milioane euro, fonduri nationale publice.
Aceasta axa vizeaza valorificarea resurselor turistice existente, precum si a celor neintroduse inca in circuitul turistic (resurse turistice istorice, culturale, naturale), crearea de noi locuri de munca si cresterea veniturilor din activitati turistice si crearea de noi surse de venit in zone izolate cu potential turistic.
Fondurile vor putea fi atrase direct si de catre operatorii din turismul balnear prin intermediul proiectelor de investitii pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare, achizitionarea de aparatura medicala si tratament, servicii de agrement turistic.