Desi Romania este o tara in care populatia majoritara are venituri foarte modeste, totusi se poate compara cu tari puternic industrializate din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, daca facem o analiza intre nivelul chiriilor practicate in orasele mari de la noi si cele din alte tari europene, cum ar fi Suedia, Spania sau Austria, constatam ca preturile sunt de doua-trei ori mai mari, raportate la puterea de cumparare.

Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata (GEA), ne-a declarat ieri ca in tarile scandinave chiriile sunt foarte mari, comparativ cu cele din tara noastra, fara a se lua in calcul, insa, nivelul de trai. „In Suedia, chiriasii platesc de trei ori mai mult decat ar fi platit in Romania, dar au un salariu de cinci – sase ori mai mare ceea ce inseamna ca la ei chiriile sunt de doua ori mai reduse decat in Romania, raportate la puterea de cumparare“, ne-a explicat Voinea. Aceeasi concluzie poate fi trasa si in cazul Spaniei, unde tarifele practicate la chirii sunt tot de cateva ori mai mici. „La noi, pe aceasta piata sunt cele mai mari speculatii imobiliare si se spala foarte multi bani“, a completat directorul GEA.

Citeste si:  Tranzactii de peste 40 mil. euro pe piata imobiliara

Apartament in centrul Vienei, 500 de euro
Profesorul de gestiune imobiliara Artur Silvestri ne-a declarat ca „in centrul Vienei poate fi inchiriat un apartament cu 500 euro pe luna, mult mai ieftin decat in centrul Bucurestiului“.

El ne-a explicat ca „la noi locuinta cu chirie este o necesitate, ceea ce nu se poate spune despre Occident, unde poti intra mult mai usor in posesia unui apartament“. In plus, pretul chiriilor in Bucuresti acopera mai mult de o treime dintr-un salariu de 500 euro, considerat a fi „bunicel“, avand in vedere nivelul salarial mult prea scazut.

Si presedintele Camerei de Comert Imobiliare, Emil Giurgiu, ne-a spus ca, intr-adevar, in Romania chiriile sunt echivalente cu cele din Austria sau Ungaria. Mai mult, in zonele periferice din capitala austriaca sau cea ungara, o garsoniera poate fi inchiriata cu acelasi pret cerut de proprietarii „periferici“ din Bucuresti, respectiv 250 euro pe luna. El crede ca aceste cresteri rapide se datoreaza si nivelului la care se situeaza cererea, pentru ca „piata face jocul“.

Citeste si:  Cresterea numarului de proiecte imobiliare "umfla" conturile birourilor de arhitectura

Agentiile nu vor chirii mici
Agentiile imobiliare au si ele o regula: fug de tarifele mici la chirii. „Cei care se ocupa de inchirieri nu prea sunt incantati de o chirie de 200 dolari, de exemplu, pentru un apartament sau o garsoniera. Agentiile nu fluctueaza pe acest tip de oferta pentru ca nu ar avea cum sa-si acopere costurile“, ne-a explicat Emil Giurgiu.

Mai trebuie spus ca sunt agentii care pun un tarif doar ca sa atraga. Insa, cand potentialii clienti merg la sediul lor, au surpriza sa constate ca „spatiul respectiv“ a fost inchiriat dar… poate alege altceva, la un pret „usor“ mai ridicat. Este ca un fel de reclama mincinoasa, menita doar sa atraga, prin tarife fictive.

De cealalta parte, proprietarii de apartamente, care nu apeleaza la nici un fel de intermediar, si-au invatat si ei lectia. Chiar daca spun ca sunt deschisi la negociere, nu prea sunt tentati sa lase din pret decat in proportie de maximum 2%. Mai mult, flutura pe sub nasul viitorului chirias un contract pe sase luni sau un an, menit sa ofere siguranta spatiului locuibil pe aceasta perioada, dar care nu este inregistrat niciunde.

Citeste si:  Investitiile straine pe piata imobiliara, «maruntisuri de periferie»

Autor: Senica Micu