Compania suedeza Trelleborg Automotive va incepe, in prima parte a anului 2006, constructia unei fabrici de produse antivibratie in Romania, se arata intr-un comunicat al producatorului suedez, citat de “Forbes”. Constructia unitatii va dura mai putin de un an, suedezii intentionand ca, pana la sfarsitul anului viitor, fabrica sa intre in productie.

Potrivit Biroului de Avocatura Haarman-Hemmelrath, care reprezinta firma suedeza in Romania, Trelleborg are in vedere 4-5 locatii pentru viitorul amplasament al fabricii, compania neluand inca o decizie finala in privinta acestui fapt. Una din locatiile vehiculate ar putea fi insa in municipiul Dej, Ioan Ungur, primarul localitatii, declarand pentru “Averea” ca se poarta discutii avansate pentru ca suedezii sa aleaga acest amplasament. “Trelleborg ar putea alege sa-si construiasca fabrica de produse antivibratie langa Parcul Industrial din Dej, municipiul oferind avantaje importante, platforma industriala de utilitati si acces rapid la mijloacele de transport”, a declarat primarul Ioan Ungur. O alta locatie ar putea fi in orasul Turda, dar primarul localitatii Dej a afirmat ca producatorul suedez este nemultumit de gradul mare de poluare din aceasta zona.

Citeste si:  Ploile se calmeaza mai la toamna

Unitatea de productie va crea aproximativ 300 de locuri de munca si, potrivit estimarilor companiei, va genera vanzari de circa 300 milioane coroane suedeze (circa 31,5 milioane euro, 37.2 milioane dolari) pana la sfarsitul anului 2009, previziune bazata pe contractele deja incheiate. In plus, reprezentantii firmei au apreciat ca exista posibilitatea dublarii nivelului vanzarilor. “Scopul acestei unitati de productie este mutarea mai aproape de pietele din Europa de Est, unde ritmul de crestere este mai accentuat decat cel din Europa de Vest. De asemenea, avem in vedere si costuri mai reduse pentru comenzile destinate clientilor din tarile vest-europene”, a declarat presedintele companiei, Peter Nilsson, citat de Mediafax.

Trelleborg Automotive este liderul pietei de produse antivibratie in Europa si America. De asemenea, compania vizeaza pozitia intai si pe pietele in crestere, precum Asia si Europa de Est. Compania face parte din Trelleborg Group, cu vanzari anuale de aproximativ 2,4 miliarde euro si are 22.000 de angajati in 40 de tari. Grupul opereaza in patru domenii de activitate, prin diviziile Trelleborg Automotive, Trelleborg Wheel Systems, Trelleborg Engineered Systems, Trelleborg Building Systems si Trelleborg Sealing Solutions. Trelleborg produce si pneuri pentru vehicule industriale si agricole, iar din 1998 detine si divizia Pirelli de pneuri agricole.

Citeste si:  Procurorii au decis: Ovidiu Tender

Autor: Bogdan Asaftei