Intentia presedintelui Traian Basescu de a recupera din imaginea pierduta a guvernului prin prezenta sa frecventa la sedintele executivului a fost dur criticata ieri de reprezentanti ai partidelor de opozitie, dar si din arcul guvernamental. Acestia considera ca menirea presedintelui nu este aceea de a bulversa si mai mult activitatea executivului dupa ce l-a denigrat sistematic, timp de un an, contribuind in mod decisiv la caderea dramatica a credibilitatii acestuia in opinia publica.

Intentia presedintelui nu a luat prin surprindere partidele politice. Nici liberalii, nici conservatorii si nici reprezentantii PSD nu agreeaza insa acest lucru.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban considera ca “Declaratia de presedinte-jucator a lui Traian Basescu nu ne mai mira. Domnia-sa nu face altceva decat decredibilizeaza mesajul guvernului caruia i-a provocat foarte mult rau prin comentariile si interventiile din anul care s-a scurs. Nu intra in atributiile presedintelui prerogativa de a se implica in activitatea guvernului pentru a-i creste acestuia credibilitatea. Eu cred ca mai degraba singura solutie, daca il doare imaginea guvernului, este aceea de a-l lasa pe primul-ministru sa-si faca treaba, nu sa vina pe capul lui si nici sa se implice in activitatea guvernului. Traian Basescu de fapt vrea sa arate ca el e seful”, a declarat liderul liberal.

Citeste si:  SIF-urile si bancile, magnet pentru investitori

Popa (PC): Nu are ce sa caute la guvern

“Domnul presedinte greseste inca o data cu aceasta declaratie. Suntem impotriva acestui mod de a face politica a presedintelui. Domnia-sa nu are ce sa caute la guvern cu exceptia cazurilor prevazute in Constitutie.

Daca vine la guvern ca sa creasca imaginea acestuia, atunci este clar ca va incalca Legea suprema prin implicare partizana. Nu este normal ca azi anunta ca guvernul este cel mai bun din ultimii 16 ani si maine il ataci sub centura si nemeritat pe premier. Asta este dovada de lipsa de responsabilitate din partea presedintelui”, a mai spus liderul conservator.

Severin (PSD): PNL, un partid-leguma

“Aceasta este doctrina Basescu. Declaratia este in sensul politicii promovate de-a lungul intregului an in care a reusit sa reduca la cote fara precedent prestigiul partidelor politice si sa aduca la un nivel de avarie pluripartitismul in Romania. El a aratat inca o data ca doreste sa conduca nu atat pe deasupra partidelor, cat mai ales fara ele. Mesajul si actiunea sa sunt apropiate de cele ale lui Vadim Tudor. Asemanarea dintre cei doi priveste si tratamentul umilitor si discretionar fata de colaboratorii apropiati, neutralizati sau eliminati de indata ce isi permit acte de independenta. PNL si liderul acestui partid este ridiculizat prin jocul de-a fuziunea cu PD in scopul transparent al ocuparii oportuniste a spatiului popular european. Seful statului a incurajat o lovitura interna in PNL, iar acum prin aceasta declaratie nu face altceva decat avanseaza pe drumul transformarii PNL intr-un partid-leguma pe care sa-l manipuleze in scop propriu”, a precizat Severin. (R.L.)

Citeste si:  Ministrul Seres vrea sa-i traga la raspundere pe "devalizatorii" Romaero