Achizitii publice facute fara licitatii, fonduri folosite in alte scopuri. Acestea sint doar citeva dintre neregulile depistate de politistii de la Garda Financiara in spitale si casele judetene de asigurari de sanatate. De la inceputul anului, inspectorii au declansat urmarirea penala in 541 de cazuri. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, angajatii din spitale au prejudiciat statul prin afaceri dubioase, in care nu au mai organizat licitatii publice pentru achizitii de aparatura medicala si medicamente, ci au atribuit contractele direct, in mod preferential, spre anumite firme, de la care au primit comisioane grase. Politistii spun ca mecanismul pus la cale de catre managerii din spitale si din casele de asigurari de sanatate era foarte simplu: achizitiile sau reparatiile ale caror costuri depaseau 100.000 de euro (suma pentru care trebuie organizata licitatia) erau divizate, pentru a nu se mai organiza licitatie, ci pentru ca respectivele contracte sa fie atribuite direct anumitor firme.
Intr-un astfel de caz, politistii vasluieni au sesizat PNA pentru a ancheta fosta conducere a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vaslui, care a fost acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, coruptie, inselaciune, fals intelectual si uz de fals.
Potrivit politistilor, in perioada 2001-2004, conducerea CJAS Vaslui a achizitionat fragmentat, pentru a nu se impune organizarea de licitatie, mobilier pentru reamenajarea spitalului si servicii medicale de stomatologie si asistenta medicala de specialitate in ambulatoriu, de la o firma din Vaslui, in valoare de cinci miliarde de lei. Prejudiciul cauzat a fost, in acest caz, de peste trei miliarde de lei vechi.
Banii de mincare s-au dus pe comisioane
Intr-un alt caz, politistii din Arges au descoperit ca peste 12 miliarde de lei vechi destinati hranei bolnavilor au fost folositi, in perioada 1999-2001, de catre conducerea CASJ Arges, in alte scopuri.
Din aceasta suma au fost cumparate aparate medicale si pentru bucatarie, si pentru spalatorie, „fara respectarea normelor legale privind achizitiile publice“, creindu-se un prejudiciu de 2,6 miliarde de lei. Politistii prahoveni au descoperit ca directorul si contabilul Centrului de plasament si ingrijire de zi Plopeni au cumparat, fara licitatie, in 2004, mobila de la diferite firme, in valoare de 2,5 miliarde de lei. Cei doi si-au insusit o parte dintre piesele de mobilier, spun politistii. In cazul celor doi s-a dispus inceperea urmaririi penale, ei fiind acuzati de abuz in serviciu si delapidare.
S-au platit bani pe documente fictive
Reprezentantii IGPR afirma ca au existat cazuri in care contractele au fost platite in avans furnizorilor, iar aparatura medicala cumparata nu a fost livrata la termen, documentele de receptie fiind intocmite fictiv. La Craiova, membrii fostei conduceri a Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Victor Babes„ au avizat spre decontare, in 2004, mai multe situatii de lucrari nereale, platite apoi unei firme. Valoarea contractelor fictive, spun politistii, a fost de 441 de milioane de lei. Acestia vor fi cercetati penal pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals.