Tesla a primit licenţă condiţionată pentru o mare unitate (gigafactory) în Gruenheide, lângă Berlin, unde ar urma să fie produse vehicule electrice şi baterii pentru alimentarea acestora, a anunţat vineri Ministerul Mediului din landul Brandenburg, transmite Reuters.

Fabrica de lângă Berlin, pe care Tesla a început să o construiască conform aprobării prealabile, ar urma să producă anual peste 500.000 de vehicule electrice alimentate cu baterii, în timp ce uzina de baterii va genera peste 50 de Gigavaţi-oră (GWh) pe an, depăşind competitorii europeni pe ambele fronturi.

Decizia de vineri, care are 536 de pagini, nu dă dreptul Tesla să producă imediat vehicule. Compania trebuie, mai întâi, să demonstreze că îndeplineşte numeroasele condiţii, inclusiv zona de utilizare a apei şi controlul poluării atmosferice, după ce construcţia acestei uzine a fost amânată, pe fondul îngrijorărilor opiniei publice cu privire la impactul asupra mediului înconjurător.

Tesla Inc, producătorul auto cu cea mai mare capitalizare bursieră, a anunţat recent că se aşteaptă în acest an la o creştere de peste 50% a livrărilor de vehicule electrice, în pofida perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, care ar urma să se atenueze doar în 2023.

Landul german Brandenburg organizează vineri o conferinţă de presă în care va anunţa decizia de aprobare pentru o mare unitate (gigafactory) Tesla lângă Berlin, unde ar urma să fie produse vehicule electrice şi baterii pentru alimentarea acestora, transmite Reuters.

“Procedura de aprobare pentru fabrica de vehicule electrice şi baterii a companiei americane Tesla în Gruenheide (Brandenburg) este aproape finalizată. Aceasta va fi anunţată vineri, la conferinţa de presă din Potsdam”, au anunţat autorităţile locale.

Anterior, publicaţia germană Handelsblatt informase că Tesla obţinuse aprobarea finală de la Ministerul Mediului din landul Brandenburg pentru gigafactory.

Construcţia acestei uzine a fost amânată, pe fondul îngrijorărilor opiniei publice cu privire la impactul asupra mediului înconjurător