Pretul carburantilor la pompa se va majora, anul viitor, cu circa 20%, in urma deciziei autoritatilor de a introduce o taxa de mediu. Aceasta nu va fi singura scumpire a benzinei si motorinei in 2007, intrucat si accizelese vor alinia la nivel european.
Autoritatile intentioneaza sa introduca o taxa de mediu la comercializarea carburantilor, în doua etape, programate pentru iulie 2007 si ianuarie 2008, fiecare de câte 10 eurocenti pe litru, decizie care va determina majorarea preturilor la pompa cu circa 20%, la începutul anului 2008, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Român de Politici Economice (CEROPE). Aceste masuri vor fi luate in plus fata de calendarul de crestere a accizelor la combustibili negociat cu UE.
Venituri la buget cu 1 miliard de euro mai mari
Veniturile bugetare rezultate din aplicarea taxei sunt estimate, anual, la 1 miliard de euro, arata CEROPE în studiul „Taxele de mediu în România“, publicat de Comisia Nationala de Prognoza. Veniturile atrase în urma introducerii taxei la carburanti, cumulate cu cele aferente altor taxe de mediu, ar putea asigura cofinantarea proiectelor de mediu, în urmatorii 10 ani, conform analizei. Taxa va fi colectata de Ministerul Finantelor Publice si va fi utilizata în special pentru finantarea proiectelor de mediu. În prezent, pretul la pompa al benzinei si motorinei este cuprins între 3,2 lei/litru si 3,7 lei/litru.
În perioada 2007-2018, fondurile bugetare necesare cofinantarii proiectelor de mediu sunt estimate la aproximativ 15 miliarde de euro, potrivit CEROPE, în conditiile în care veniturile Fondului de mediu sunt de 1 milion de euro anual, iar cheltuielile sunt anticipate la 1 miliard de euro anual. „România are venituri bugetare din taxe de mediu de sub 0,1% din PIB, în timp ce în tarile Europei Centrale si de Est acestea ating 3,4% din PIB în Slovenia, 2,7% din PIB în Republica Ceha sau în Ungaria, 2,5% din PIB în Letonia, 2,2% din PIB în Lituania“, se arata în documentul citat.
Inflatie suplimentara de 1%
Totodata, studiul arata ca introducerea taxei de mediu la carburanti va avea efecte negative asupra inflatiei. “Cresterea cu circa 10% a pretului benzinei si a motorinei s-ar traduce într-o crestere imediata a inflatiei (efect de prima runda) cu circa 0,7%, iar efectul secundar, disipat în timp, ar mai putea adauga circa 0,3%. Astfel, impactul inflationist total al unei majorari cu 10% a pretului combustibilului poate fi estimat la circa 1% inflatie suplimentara”, arata analistii CEROPE
Inflatia pe 2007 va depasi prognozele
In conditiile existentei unor tinte foarte ambitioase ale inflatiei pentru 2007 si 2008, 4% ± 1%, respectiv 3,8% ± 1%, o asemenea masura ar fi inoportuna. Cu toate acestea, realizatorii studiului sustin ca efectele introducerii taxei de mediu nu sunt mai împovaratoare pentru rata inflatiei decât eventuala crestere a TVA, cu 3%, de la 19% pâna la 22%. Mai mult, acestia mizeaza si pe “viteza de reactie” a BNR. “Banca centrala poate reactiona din timp printr-o întarire a politicii monetare, care sa încerce readucerea inflatiei în banda initiala”, se mai arata in studiul comandat de CNP. Analistii CEROPE dau solutii, in acelasi studiu, si in cazul in care Banca Nationala nu va reusi sa tina inflatia sub control. Astfel, potrivit documentului “exista în continuare posibilitatea de a explica publicului ca ratarea s-a datorat unei modificari majore a politicii fiscale, care nu a fost luata în calcul la momentul stabilirii tintei”.
Autoritatile considera scumpirea “suportabila”
Argumentul ca o noua crestere a pretului combustibililor, peste majorarile de accize negociate deja cu UE, ar fi insuportabila pentru populatie este contrazis de autorii studiului. Potrivit documentului, “intr-o multime de tari mai sarace decât România pretul combustibililor era sau este mai mare – Cap Verde, Somalia, Republica Central Africana, Burkina Faso, Ciad, Mali, Coasta de Fildes, Zambia, Senegal”.
Accizele vor scumpi si mai mult carburantii
Conform calendarului stabilit cu Comisia Europeana, acciza la benzina cu plumb ar urma sa creasca cu circa 10 eurocenti pe litru în intervalul 2004-2007, acciza la benzina fara plumb ar urma sa creasca cu circa 9 eurocenti în intervalul 2004-2011, iar acciza la motorina utilizata drept carburant auto ar urma sa creasca cu aproximativ 12 eurocenti în perioada 2004-2013.
Autor: Luminita Gheorghe