Cu toate ca in ochii oficialilor europeni a “demonstrat” ca a rezolvat “Capitolul Justitie” implementand anumite masuri de reformare a sistemului juridic – deseori criticat de ineficienta, lentoare si copuptie -, Romania mai are multe de facut in acest domeniu. Dovada: functionarea ilegala a corpului expertilor judiciari, o casta scapata de sub controlul Ministerului Justitiei. Surprinzator, desi “Curentul” a tras nenumarate semnale de alarma in privinta functionarii ilegale a acestui domeniu de activitate extrem de sensibil, pana acum autoritatile au inchis ochii, permitand perpetuarea si chiar amplificarea unor ilegalitati care bulverseaza mecanismul Justitiei.
Recent, “Curentul” a intrat in posesia unor documente oficiale care demonstreaza ca, in lipsa unui control eficient din partea Ministerului Justitiei, la ora actuala, doar in Bucuresti (!!!), peste un sfert dintre cei 314 experti judiciari-persoane fizice care figureaza pe listele Biroului local de expertize tehnice si judiciare din cadrul TMB efectueaza ilegal expertize judiciare. Documentele pe care le detinem arata fara tagada modalitatile in care, sub ochii oficialilor Ministerului Justitiei si ai Ministerului Finantelor, un procent insemnat din expertii judiciari, respectiv contabili, incalca cu buna-stiinta legislatia privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati si, implicit, pe cea de organizare a activitatii de expertiza judiciara.
Desi cunosc, inca de la finele anului trecut, ca sute de experti contabili si judiciari din intreaga tara se afla in afara legii efectuand (ilegal!) expertize contabile si judiciare fara a figura in Tabloul Corpului Expertilor Contabili si ai Contabililor Autorizati (CECCAR), autoritatile nu au luat nici o masura pentru a stopa ilegalitatile grosolane comise de o mare parte a membrilor acestei caste. Rezultatul: incurajati de nepasarea guvernantilor, o mare parte a membrilor acestei profesiuni liberale continua, chiar sub sanctiunea unor pedepse penale extrem de aspre, sa savarseasca fapte penale care nu au decat darul de a-i face scapati de justitie pe marii rechini ai coruptiei.
Conform legislatiei in vigoare, pentru ca un expert contabil sa poata efectua expertize judiciare, acesta trebuie sa figureze in Tabelul Biroului local pentru expertize judiciare tehnice si contabile de pe langa un tribunal, nu insa inainte de a indeplini CUMULATIV doua conditii esentiale prevazute in legislatie: • sa figureze in Tabloul Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati (in conformitate cu prevederile OG 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, aprobata si modificata prin Legea 186/1999); • sa indeplineasca conditiile cerute de prevederile OG 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara. Pentru ca orice novice sa inteleaga exact care sunt categoriile de experti contabili care pot efectua expertize judiciare, trebuie explicate, in detaliu, prevederile legii care reglementeaza aceasta profesiune liberala.
• Cine nu e in Tabloul CECAR e in afara legii
Spuneam ca o conditie esentiala pentru ca un expert contabil sa poata efectua expertize judiciare este aceea ca acesta sa figureze in Tabelul Biroului local pentru expertize judiciare tehnice si contabile de pe langa Tribunal, insa nu inainte ca el sa figureze in Tabloul CECCAR. Precizarea este necesara, deoarece conform art. 24, al. b) din OG 2/2000 (care reglementeaza activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara) “expertizele contabile judiciare pot fi efectuate numai de experti contabili atestati in conditiile legii”. Ca atare, inainte de a deveni expert judiciar, o persoana fizica/juridica trebuie sa fie expert contabil autorizat de CECCAR in conditiile OG 65/1994 care reglementeaza organizarea si functionarea profesiei de expert contabil si precizeaza clar faptul ca activitatile de expertiza contabila (implicit judiciara) pot fi desfasurate numai de persoanele inscrise in Tabloul CECCAR si care dovedesc ca au aceasta calitate cu legitimatia de membru, vizata anual.
Tinand cont ca legislatia reglementeaza diferit statutul persoanelor fizice de cel al persoanelor juridice, inscrierea expertilor contabili in Tabloul CECCAR (n.r. – evidenta ce trebuie publicata anual in Monitorul Oficial, in care sunt inscrisi toti membrii, persoane fizice, expertii contabili separat de contabilii autorizati, precum si persoanele juridice de profil, grupate in functie de criteriul teritorial, care pot presta activitati de expertiza contabila/judiciara si de contabilitate autorizata) se face in sectiuni diferite. Tinand cont ca legea stipuleaza clar faptul ca numai inscrierea in Tabloul CECCAR confera dreptul la exercitarea profesiei de expert contabil sau judiciar, iar dreptul unui expert de a exercita legal profesiunea este automat suspendat daca acesta nu figureaza in Tabloul CECCAR, rezulta ca un expert contabil-persoana fizica ce nu se regaseste in sectiunea persoane fizice in Tabloul Corpului nu poate efectua legal expertize contabile si implicit judiciare (n.r. – situatia e similara in cazul persoanelor juridice).
Rezumand, legea e clara: numai expertii contabili ce figureaza in Tabloul CECCAR publicat in Monitorul Oficial pot realiza expertize judiciare (care intra sub “umbrela” Ministerului Justitiei).
• Peste 25% din expertii judiciari din Bucuresti sunt in afara legii
Pentru a exista o evidenta stricta, CECCAR – prin filialele sale – are obligatia de a remite periodic catre Birourile locale de expertize tehnice judiciare din cadrul tribunalelor o lista cu expertii contabili (persoane fizice/juridice) cuprinsi in Tabloul Corpului si care pot efectua expertize judiciare. O asemenea comunicare periodica intre CECCAR si Birourile locale de pe langa tribunale a fost gandita din doua considerente. Primul ar fi acela de eliminare a evaziunii fiscale deoarece, atrasi de fiscalitatea mai redusa aplicata persoanelor fizice, anumiti experti-persoane fizice care erau reprezentanti ai unor persoane juridice inscrise in Tabloul CECCAR la sectiunea “persoane juridice” au efectuat expertize fara fi inscrise in Tablou la sectiunea “persoane fizice”. In al doilea rand, pentru a impiedica aparitia unor disfunctionalitati in activitatea de expertiza judiciara (inclusiv nulitatea de drept a expertizelor). Desi legislatia ce reglementeaza organizarea activitatii de expertiza contabila si judiciara e categorica, aceasta nu este respectata de CECCAR – organizatie care, din varii interese, a decis cu de la sine putere interpretarea, ba chiar modificarea ilegala a legislatiei ce reglementeaza aceasta profesiune liberala.
Recent, “Curentul” a intrat in posesia unor documente oficiale care demonstreaza ca un numar impresionant de experti judiciari din Capitala nu indeplinesc ad-literam conditiile legale pentru a efectua expertize.
Despre ce este vorba. Spuneam ca intre continutul Tabloului CECCAR publicat in Monitorul Oficial si listele de la tribunale – in care se regasesc expertii autorizati sa deruleze activitati de expertiza judiciara – nu trebuie sa existe diferente. Cu toate acestea, “Curentul” a descoperit ca, la ora actuala, doar in Bucuresti (!!!) un procent de 25,47% (80 persoane) din cei 314 experti judiciari-persoane fizice care figureaza in listele Biroului local de expertize tehnice si judiciare din cadrul TMB nu se regasesc in Tabloul CECCAR publicat in Monitorul Oficial la sectiunea “persoane fizice” (!!!). Ca atare, cei 80 de “experti” (vezi TABEL) ar trebui, conform legii, sa raspunda penal pentru ca efectueaza ILEGAL expertize (n.r. – art. 392 din OG 65/1994 stipuleaza ca “exercitarea oricarei atributii specifice calitatii de expert contabil si de contabil autorizat de catre persoane neautorizate sau care se afla intr-o situatie de incompatibilitate constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale”) care, de altfel, sunt nule de drept (n.r. – art. 129 din Regulamentul CECAR: “sunt nule toate actele, contractele si conventiile care incearca sa permita, direct sau indirect, exercitarea profesiei de expert contabil sau de contabil autorizat de catre persoanele care nu au exercitiul dreptului de a practica profesia de expert contabil sau contabil autorizat, conform legii si Regulamentului CECCAR”). Surprinzator, desi “Curentul” a mai dezvaluit la finele anului trecut o serie de alte incalcari grosolane ale legii de catre “vatafii” din CECCAR, nici Ministerul Finantelor, nici cel al Justitiei nu au luat nici un fel de masuri – desi sunt obligate prin lege sa o faca (!!!) – pentru a obliga casta expertilor sa intre in legalitate si sa nu pu
Autor: Ovidiu Zara