Doua cercetari sociologice realizate de curand in Romania sunt suficient de apropiate metodologic pentru a nu amesteca criteriile, discutandu-le in paralel. Este vorba despre topul „Zece pentru Romania“, initiat de Realitatea TV, care aduna rezultatele culese de patru institute de sondare a opiniei publice, si de sondajul CURS, al carui beneficiar este CNA-ul. Ambele cauta valori: primul in randurile populatiei adulte, al doilea printre elevii cu varste intre 7-18 ani. Unele domenii de referinta sunt apropiate: actori, cantareti, jurnalisti, politicieni. Fiind vorba de generatii foarte diferite, una crescuta in bezna si frig, cu televizor alb-negru, doua ore pe zi, cealalta rasarita in vremea Internet-ului, a televiziunii prin cablu si a consumului fara frontiere, ne-am astepta ca rezultatele sa fie la antipozi. Cu alte cuvinte, actorii, jurnalistii si politicienii de maine, pentru care cenzura e atunci cand parintele cu ochelari de cal le cere sa nu intarzie dupa 12 noaptea la discoteca, ar trebui sa fie destepti, nonconformisti si nesuferit de critici fata de babacii lor trogloditi, care asculta Luminita Anghel si se se spala pe creier cu Adela Popescu. Ei bine, rezultatele arata ca adolescentii rebeli inteleg sa-si manifeste nonconformismul trimitand-o pe Anghel la colt si punandu-i in loc pe Vali Vijelie, Guta si Salam. Ce mai rebeli! Nici macar Kurt Kobain, Ozzie Osbourne sau Jim Morisson, care, de bine, de rau, ii faceau sa topaie la ceaiurile dansante pe parintii legumizati, nu mai inseamna ceva. Romanii adulti n-au fost in stare sa numeasca prea multi scriitori, motiv pentru care categoria a iesit, inca din start, din cursa pentru zecele national. Nici cei tineri nu sunt la zi cu lectura: jumatate dintre juniori nu au o carte preferata iar cei care, de bine, de rau, isi scriu compunerile ii iau pe Nica si pe Vitoria Lipan drept modele culturale. In schimb, Dan Bordeianu si Adela Popescu sunt la locul lor, atat la adulti, cat si la copii. Mai entuziasti, micutii le adauga, pe langa aura de kitsch, si pe aceea de valoare spirituala.

Citeste si:  Cramele Recas au obtinut profit de 1,5 milioane euro

Cine e de vina? Sistemul de predare ex-catedra, bazat pe o autoritate in cadere libera a profesorului si pe o programa supraincarcata si inactuala, care face din scoala un loc numai bun de evitat? Parintii dezabuzati, care-si cheltuiesc intreg potentialul de monitorizare, empatizare si indrumare la telenovele sau la bodega? Televiziunea insasi care iese, precum crasmarul la mirosul alcoolicului falit, in fata telespectatorilor decerebrati, cu damigene de posirca puturoasa numita, generic, „divertisment“? Politicienii care se uita numai in portofel si in ograda propriului partid, fara a le pasa ca peste drum de Parlament colcaie gunoaiele si cersetorii? Manelistii, pentru ca fac ceea ce au invatat de la parintii lor si pentru ca exulta, simtindu-se vedetele tarii? Gigi Becali, pentru ca intruchipeaza un ideal la care n-a visat nici Caragiale? Actorii de telenovele, pentru ca exista?

Intai si intai, sa-i lasam pe Vali Vijelie, Adela Popescu si chiar pe Becali in pace: nu e vina lor ca sunt in centrul atentiei in loc sa fie bagati in debaraua cu ciurucuri mediatice. In al doilea rand, o parte din vina o poarta si scoala, si televiziunea. Dar si lor cineva trebuie sa le arate drumul, pentru ca, in caz contrar, vor merge in gol, una dupa sistemul mostenit din comunism, jalonat de remuneratii bugetare mizere, cealalta dupa cotele de audienta cu orice pret, necesare pentru vanzarea publicitatii. Politicienii se supun partidelor, care dau roata guvernului, care asculta de presedinte si care nu trebuie sa-si bage nasul peste tot, pentru ca nu e constitutional. Deci nimeni nu e vinovat. Poate raposatul Kobain, pentru ca nu-i in stare sa-i bata pe Guta si Salam la audienta. Intre timp, televiziunile sporesc pretul minutului de publicitate, deoarece incrancenatul Pruteanu este aruncat in arena, asemeni generalului Maximus in „Gladiatorul“, pentru a se bate cu trei manelisti deodata. Si, vorba lui Vijelie in fata poeziilor lui Romulus Vulpescu: „respectele mele, dar sa stiti ca nu am inteles nimic!“.

Citeste si:  Firme de paza - capuse la buget, sub protectie politica

Autor: Catalin Sturza