Anul 2006 il gaseste pe presedintele Traian Basescu mult mai sarac in consilieri prezidentiali decat la inceputul mandatului. Ultima pe lista celor care l-au parasit pe seful statului este Renate Weber, care a demisionat din functia de consilier prezidential pe probleme juridice in data de 30 decembrie a anului trecut. Motivul invocat in demisie a fost starea de sanatate precara a Renatei Weber, care a fost in concediu medical o lunga perioada, in ultimele luni, dupa cum a confirmat administratia prezidentiala. In locul sau, presedintele Basescu l-a numit in functia de consilier prezidential pe probleme juridice pe Stefan Deaconu, care a indeplinit, pana la numire, functia de consilier de stat in cadrul Departamentului Constitutional Legislativ.

“Boala”, functie si probleme de imagine

Renate Weber nu este primul consilier prezidential care paraseste Palatul Cotroceni invocand probleme de sanatate. Andrei Plesu, care se ocupa de consilierea presedintelui pe problemele de politica externa, a plecat de la administratia prezidentiala in mai 2005, pretextand aceeasi sanatate precara. In cazul sau insa, surse de la palat au afirmat ca motivul real al demisiei l-ar fi constituit neintelegerile pe care Plesu le-ar fi avut cu Elena Udrea, la acea ora sefa a Cancelariei prezidentiale.

Citeste si:  Loto 6/49 - Report de peste 2 milioane de euro

Primul plecat dintre cei 14 consilieri prezidentiali, numiti in functie de Basescu la inceput de mandat, nu a fost insa Andrei Plesu, ci Vasile Blaga, fostul sef de campanie electorala al lui Traian Basescu si unul dintre prietenii sai vechi. Acesta a parasit functia de consilier pe probleme de securitate nationala pentru a ocupa postul de ministru al administratiei si internelor. A fost nevoie de aproape un an pentru ca presedintele sa gaseasca o persoana care sa-i inspire suficienta incredere pentru a ocupa importantul post lasat liber de Blaga, la sfarsitul lui decembrie 2004. Dupa ce aceasta functie a fost suplinita de gen.(r) Constantin Degeratu, consilier de stat, presedintele l-a numit in functia de consilier pe probleme de securitate nationala pe Sergiu Tudor Medar. In schimb, odata cu numirea in functie a lui Stefan Deaconu, seful statului a desemnat-o pe fostul consilier de stat Anca Ileana Ilinoiu, care asigurase interimatul pe functia lasata libera de Andrei Plesu, in functia de consilier prezidential pentru relatii internationale.

Citeste si:  Concurenta mare pentru consultanta la privatizarea RomTelecom

Al treilea motiv pentru plecarea din grupul consilierilor l-a constituit imaginea sifonata. Consiliera Stana Anghelescu a demisionat la sfarsitul lunii iunie, in 2005, dupa ce a fost acuzata in presa ca a incercat sa faca trafic de influenta in favoarea sotului sau, cercetat pentru fraude. Daca plecarea sa a fost destul de putin mediatizata, demisia Elenei Udrea, la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, s-a bucurat de o atentie mult mai mare, amplificata si de declaratiile dure ale acesteia, ulterioare demisiei.

Avand in vedere ca anul 2006 este unul foarte greu si important pentru presedinte, plecarea altor colaboratori apropiati i-ar putea pune mari probleme. Si asemenea plecari nu sunt deloc improbabile, avand in vedere ca unii dintre consilieri au descoperit ca este foarte greu sa-i dai sfaturi lui Traian Basescu.

Autor: Adrian Horincar