De la 1 ianuarie 2007, moment in care tara noastra va deveni membra a UE, balanta comerciala dintre Romania si SUA va cunoaste un dezechilibru major, rezultat din cresterea importurilor de produse americane, pe de o parte, si scaderea drastica a exporturilor romanesti, pe de alta parte. In prezent, SUA aplica pentru importurile din Romania doua regimuri comerciale, respectiv regimul relatiilor comerciale normale – clauza natiunii celei mai favorizate (MFN) – si un regim preferential generat in cadrul unor programe speciale de import (GSP). Regimul preferential va fi anulat in urma schimbarii statutului tarii noastre la 1 ianuarie 2007, din tara in curs de aderare in tara membra a UE.

Avand in vedere caracterul autonom al schemei de preferinte vamale (SGP) a SUA, dupa data aderarii la UE, conform legislatiei americane, Romania nu va mai fi eligibila pentru tratamentul preferential, ceea ce va avea ca efect faptul ca toate importurile din Romania se vor derula in regimul comercial MFN, similar celui aplicat importurilor din celelalte state membre UE.

Citeste si:  Cutremur pe piata asigurarilor: zece firme, inchise total sau partial

Un sfert din exporturile catre SUA vor fi afectate

In baza datelor pentru anul 2005, in conditiile in care toate celelalte aspecte de natura tarifara si contractuala s-ar mentine neschimbate, ulterior datei aderarii Romaniei la UE (data de la care Romania va fi exclusa din lista tarilor beneficiare a schemei SGP acordata de SUA), livrarile romanesti realizate in limita unei cote procentuale determinate de ponderea detinuta de importurile SGP în totalul importurilor SUA din Romania (24,3% in anul 2005) vor inregistra, la intrarea pe piata SUA, echivalentul unei “scumpiri” direct proportionala cu nivelul mediu al taxei vamale MFN. Aproape un sfert din totalul exporturilor romanesti catre SUA vor fi afectate de pierderea facilitatilor tarifare in baza GSP la importul in SUA.

Taxele vamale mici vor umfla importurile

Potrivit informatiilor comunicate de Departamentul de Comert Exterior al Ministerului Economiei si Comertului, in ceea ce priveste importurile de produse de provenienta SUA, avand in vedere scaderea semnificativa a taxelor vamale, se asteapta ca volumul acestora sa creasca in mod corespunzator la majoritatea pozitiilor vamale, cu posibile efecte negative la acele pozitii unde detin o pondere importanta pe piata si unde producatorii interni nu s-au modernizat sau restructurat.

Citeste si:  Lege privind creantele din Romania - prezentare si analiza

Importurile din SUA vor fi restrictionate

Dupa 1 ianuarie, Romania va adopta fata de SUA masurile comerciale in vigoare in UE la acea data. Astfel, Romania va aplica masuri antidumping sau compensatorii la importul din SUA a etanolaminei, produsilor heterociclici, produselor laminate plate cu granule orientate si monoetanolamina si sarurile acesteia.
De asemenea sunt in vigoare masuri de salvgardare la importul de citrice conservate si se afla sub supraveghere produsele siderurgice.

Autor: Luminita Gheorghe