Taranii mai pot vinde carne, lapte, brânzeturi, oua, peste si alte produse în pietele din întreaga tara fara sa fie înregistrati la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) doar pâna la 1 ianuarie 2008, dupa aceasta data fiind obligati sa se înscrie la Autoritate si sa respecte un ghid de reguli de igiena si etichetare. Aplicarea ordinului care stabilea ca toti micii producatori trebuie sa fie înregistrati la directiile judetene sanitare veterinare, iar vânzarile lor sunt limitate la zona judetului va fi amânata pâna la 1 ianuarie 2008, când vor fi aduse si unele modificari, a declarat Virgil Eftimie, director în ANSVSA, citat de Mediafax.

„Doar circa 10% dintre micii producatori de alimente care fac vânzari directe s-au înregistrat si circa 20% dintre cei care vând cu amanuntul, de aceea am decis sa amânam aplicarea ordinului pâna la 1 ianuarie 2008. Aceasta înseamna si ca vor putea vinde pe piata nationala pâna la acea data“, a aratat Eftimie. Dupa 1 ianuarie 2008, când va intra în vigoare forma modificata a ordinului, fermierii vor putea realiza vânzari directe la nivel national de carne, lapte, brânzeturi, oua, peste si alte produse alimentare de origine animala numai daca respecta anumite norme. „Asociatiile profesionale trebuie sa întocmeasca niste ghiduri de reguli, în colaborarea cu Autoritatea, pe care fermierii care produc în propria gospodarie si apoi vor sa vânda pe piata nationala trebuie sa le respecte. Trebuie sa asiguram trasabilitatea acestor produse, astfel ca ele vor trebui marcate, etichetate si, desigur, este obligatorie respectarea unor norme de igiena. Recomandarea Comisiei Europene este ca producatorii sa respecte aceste norme“, a spus Eftimie. El a exemplificat câteva reguli, precizând ca utilajele utilizate în ferma trebuie sa fie curate si igienizate, iar fermierii trebuie sa respecte norme de igiena personala, sa eticheteze si marcheze produsele pentru a se cunoaste gospodaria de provenienta.

Citeste si:  Volumul creditarii bate noi recorduri