Parlamentul ar putea dubla saptamana viitoare sumele pe care statul le-a alocat in 2005 fiecarui cont deschis in bancile de locuinte, in limita sumei de 250 euro, ne-au declarat surse din piata bancara. Revenirea la prima de 30% s-ar putea rasfrange asupra tuturor clientilor care au incheiat contracte incepand cu luna a saptea cu bancile pentru locuinte, chiar daca semnasera actele, acceptand o bonificatie de 15%.

In iulie, o Ordonanta guvernamentala injumatatea prima de stat de la 30 la 15% din suma creditata de bancile pentru locuinte, lucru considerat discriminatoriu pentru clientii bancilor.

Un proiect de lege aflat pe masa de lucru a Parlamentului, dupa a trecut prin Comisia de specialitate a Camerei Deputatilor, prevede ca reducerea primelor de stat la 15% din valoarea economisita, sau maximum 100-130 de euro, in functie de copiii aflati in ingrijire, sa fie aplicata doar contractelor semnate incepand cu anul 2006. Bancile pentru locuinte vor investi mai mult pentru a creste lantul de distributie al produselor bancare proprii si pentru a depasi numarul de contracte, in prezent situat in jurul a 62.000. Valorile medii economisite se invart in jurul sumei de 2.750 euro, ceea ce arata ca populatia foloseste contractul de creditare cu o banca specializata in special pentru renovarea locuintelor, sustin bancherii.

Autor: Bogdan Tudorache