Eventuala reducere cu 25% a fondurilor europene destinate platilor directe la hectar nu ii va afecta pe fermieri. Ei vor primi subventia din partea statului român, indiferent de decizia Comisiei Europene.

„Fermierii vor primi plata la hectar începând cu 1 decembrie, pâna cel târziu în 22 decembrie. Aceasta situatie este valabila chiar daca România este penalizata si pierde 25 la suta din fondurile alocate pentru plati directe la hectar“, a declarat Decebal Traian Remes, ministrul agriculturii, citat de NewsIn. In toamna, Comisia Europeana va hotari daca statul roman este bun de plata din cauza intarzierilor inregistrate de catre Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). In caz afirmativ, Romania va primi doar 330 de milioane de euro, din cele 440 milioane de euro promise pentru o suprafata de aproximativ 9 milioane de hectare. Autoritatile vor face platile catre tarani, urmand ca Uniunea Europeana sa deconteze cheltuielile in perioada mai-iunie 2008. Pâna pe 15 iunie, APIA a introdus în baza de date aproximativ 95-96% din totalul cererilor de plata ale fermierilor.

Cine beneficiaza de plati directe

Pentru a beneficia de plata directa la hectar, fermierul trebuie sa aiba deschis un cont bancar in care sa primeasca banii europeni. De asemenea, pe timpul iernii, terenul agricol trebuie sa fie acoperit de culturi de toamna. Fermierul nu trebuie sa cultive floarea-soarelui pe aceeasi suprafata mai mult de doi ani consecutiv. Trebuie mentionat ca arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa doar cu acordul autoritatilor pentru protectia mediului.

Bani europeni pentru irigatii

Tot din bani europeni se va face achizitionarea sistemelor de irigatii. „Fermierii vor putea sa-si procure sisteme proprii de irigatii cu ajutorul programelor structurale, care vor fi accesibile incepand cu jumatatea lunii august“, a declarat ministrul Remes. Statul ii va ajuta pentru partea de finantare pe credit, anulandu-le, prin restituire, dobanda si comisioanele. El crede ca, in felul acesta, fermierii vor avea bani pentru achitarea avansului de 20% necesar procurarii unui sistem de irigatii.