Mai e numita si “ciuma caprinelor”; a reapărut în Europa și afectează acum producția de “aur alb” – branza Feta – a Greciei. Boala afecteaza si crescatoriile din Romania.
Detectat pentru prima dată la 11 iulie în Tesalia, în Grecia centrală, virusul foarte contagios al pestei micilor rumegătoare (PPR) s-a răspândit rapid și a afectat mai multe ferme din România vecină, determinând autoritățile să sacrifice aproape 58 000 de oi și capre.
Pentru a combate epidemia virală, autoritățile elene au impus restricții în întreaga țară, inclusiv interzicerea deplasării oilor și caprelor din ferme. In Romania sunt 37 de focare active.
Boala reprezintă o amenințare majoră pentru creșterea animalelor în Grecia și pentru producția celebrei brânzeturi feta, piatra de temelie a economiei grecești. Aproximativ 40 la suta din brânza din Grecia este fabricată din lapte de oaie și de capră produs în Tesalia.
Grecia produce aproximativ 140 000 de tone de brânză feta pe an și exportă aproximativ 65 la suta din producția sa, jucând un rol crucial pe piața mondială a produselor lactate, în ciuda dimensiunilor sale.
Nefiind zoonoză, pesta caprinelor nu poate fi transmisă de la animale la oameni. Prin urmare, carnea și laptele animalelor infectate rămân bune pentru consum. Cu toate acestea, boala are repercusiuni majore asupra producției animale din cauza necesității de a sacrifica un număr mare de animale pentru a controla răspândirea sa.
MM