Premierii finlandez, suedez, norvegian şi islandez s-au angajat marţi să ajute Ucraina şi Republica Moldova să-şi asigure aprovizionarea cu gaze în timpul iernii, relatează agenţia EFE.

”Trebuie să asigurăm gaz Ucrainei pentru a putea trece iarna. Este un lucru pe care toţi trebuie să-l sprijinim”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store, la o conferinţă de presă comună cu omologii săi din Finlanda, Suedia şi Islanda, după o reuniune a Consiliului Nordic desfăşurată la Helsinki, de la care a lipsit premierul danez Mette Frederiksen, din cauza alegerilor parlamentare.

Premierul norvegian a semnalat că atât Ucraina cât şi Republica Modova vecină ”au nevoie urgent” de garanţii că vor primi în continuare gaz.

Şeful guvernului de la Oslo nu a oferit însă detalii despre cum ar putea contribui Norvegia la aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi a Republicii Moldova. În urma reducerii livrărilor de gaze ruseşti, Norvegia asigură în prezent circa un sfert din importurile de gaze ale UE.

Compania rusă Gazprom a anunţat la începutul lunii octombrie diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, motivând această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un ”serviciu integral” pentru transportul acestor gaze.

Întreruperi planificate de curent electrică au avut loc marţi la Kiev şi în şase regiuni în urma unor atacuri cu rachete efectuate de Rusia asupra infrastructurii energetice a ţării, relatează DPA.

Alimentarea clienţilor cu energie electrică va fi oprită în mod eşalonat, a anunţat marţi, la Kiev, furnizorul de energie Ukrenerho. Regiunile Cernigău, Cerkasî şi Jitomir, la fel şi Sumî, Harkov şi Poltava sunt de asemenea afectate de aceste întreruperi.