Reprezentantii producatorilor de carne de pasare avertizeaza ca virusul H5 a adus cu el efecte negative “de neimaginat” pe plan financiar
Vanzarile la carnea de pasare ar putea sa scada, la fel ca anul trecut,cu pana la 65%
Toate pasarile, circa 1 milion, de la cele trei ferme din Codlea, sacrificate
Hipermarketurile bucurestene, pline de carne provenita de pe platforma Codlea
Flutur: Trebuie verificat modul in care unitatile de crestere a pasarilor din intreaga tara respecta programele de biosecuritate

Potrivit specialistilor, reaparitia focarelor de gripa aviara in unitatile de crestere a pasarilor ar trebui sa ne sperie mai rau decat a facut-o. Reprezentantii producatorilor de carne de pasare ne asigura ca virusul H5 a adus cu el efecte negative “de neimaginat” in ceea ce priveste sectorul avicol. Doua dintre acestea vor fi blocarea exporturilor, precum si disparitia de pe piata a unor crescatori si comercianti de pasari pentru consum. “Le-as putea numi efecte indirecte. Lumii ii va fi teama sa mai cumpere carne de pasare, dar deocamdata nu stim exact care va fi reculul pe piata”, ne-a spus presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van. Conform acestuia, anul trecut, pana la infestarea pasarilor cu periculosul virus, Romania a exportat 17.000 de tone de carne de pasare, veniturile de pe urma acestora ridicandu-se la peste 40 milioane de euro.
Presedintele UCPR a adaugat ca, incepand de astazi, efectele reaparitiei gripei aviare vor fi vizibile, crescatorii onorand luni comenzile de la sfarsitul saptamanii trecute. “100% pagubele vor fi incalculabile”, a afirmat Lucian Lungeanu, presedintele Federatiei Sindicale a Veterinarilor din Romania. Totodata, Van a precizat ca industria avicola va avea din nou de suferit, acesta facand referire la primele focare aparute anul trecut care au facut ca vanzarile sa scada chiar din primele zile cu pana la 65%. Anul trecut, pe plan intern, productia de carne de pasare s-a ridicat la 220.000 de tone. Cu toate acestea, cei care vor avea de suferit vor fi despagubiti. Despagubirile se vor acorda ca si pana acum, pentru gospodariile populatiei in care se eutanasiaza pasari. In ceea ce priveste comerciantii si societatile de productie industriala, despagubirile sunt conditionate de ancheta in curs privind modul de respectare a conditiilor de biosecuritate.

1 milion de pasari, sacrificate

Ieri, la sedinta Comandamentului Central Antiepizootic, s-a prezentat o informare din care a rezultat ca, in momentul de fata, sunt confirmate doua focare de gripa aviara: Hurez (comuna Beclean) si platforma Codlea (ambele din judetul Brasov). Toate pasarile, circa 1 milion, de la cele trei ferme din Codlea vor fi sacrificate. De asemenea, exista suspiciuni in alte sapte localitati: Fagaras, Codlea sat, Beclean sat, Soars, Vistea de Jos, Feldioara (judetul Brasov) si Bolotesti (judetul Vrancea). Ancheta epidemiologica a relevat ca aceste focare sau suspiciuni sunt legate de activitatea de vanzare de pasari, directa sau prin intermediari, de catre SC Drakom, de pe platforma Codlea. In urma acestei situatii, s-a decis instituirea carantinei in toate cele 9 locatii si eutanasierea tuturor pasarilor din gospodariile localitatilor mentionate unde s-au identificat suspiciunile. Continua analizele si prelevarea de probe. De asemenea, in orasul Fagaras s-a decis actiunea de eutanasiere a tuturor celor aproximativ 7.000 de pasari domestice din localitate. In Hurez aceasta actiune s-a finalizat sambata, iar astazi are loc dezinfectia finala.

Flutur cere verificarea unitatilor de crestere a pasarilor din intreaga tara

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut directiilor sanitar-veterinare din tara sa verifice activitatea unitatilor de crestere a pasarilor si a celor de procesare a carnii, pentru a preveni aparitia de noi focare de gripa aviara. ´´Trebuie verificat modul in care unitatile de crestere a pasarilor din intreaga tara respecta programele de biosecuritate´´, a spus Flutur intr-o videoconferinta cu directorii directiilor sanitar-veterinare si cei ai Directiilor Agricole. Ministrul a aratat ca reprezentantii conducerii directiilor judetene trebuie sa verifice respectarea de catre cetateni a restrictiilor cu privire la circulatia pasarilor vii si comercializarea acestora, pentru a preveni aparitia de noi focare de gripa aviara.
De asemenea, Flutur a cerut o situatie a unitatilor de crestere a pasarilor care au primit amenzi pentru incalcarea normelor de biosecuritate.

Citeste si:  TVA mare provoaca indigestie

Tone de carne de pui de la Codlea, confiscate din hypermarketuri bucurestene

Hypermarketul Cora Pantelimon vindea, ieri, carne de pui procesata de societatea valceana Zanfir, firma care a achizitionat, in perioada 8-12 mai, peste 11.000 de kilograme de carne si organe de pasare ce proveneau de pe platforma Codlea. Fapt calificat drept un accident de catre reprezentantii magazinului, care au promis despagubiri tuturor cumparatorilor ce pot demonstra, cu bon, ca au luat astfel de produse.
Inspectorii veterinari bucuresteni au pus sub sechestru 12 tone de carne de pui provenite de la fermele din Codlea si asupra careia existau suspiciuni de gripa aviara, marfa fiind ridicata din hypermarketurile Kaufland si Cora din Bucuresti. Nici Metro Cash& Carry nu a scapat de aceste masuri. “De la Pati Prod aveam la data de 14 mai cantitatea de 300 kg carne de curcan proaspat, nu carne de pui sau oua. Desi nu a existat o solicitare oficiala din partea Directiei Sanitar-Veterinare, am dispus retragerea acestei marfi de la comercializare, iar comenzile catre acest furnizor au fost sistate”, a declarat directorul de comunicare al Metro Cash&Carry, Delia Nica. De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit, intr-un supermarket din Alba Iulia, care face parte dintr-o retea nationala, aproximativ sapte kilograme de carne de pasare provenind de la o ferma din Codlea, produsele fiind confiscate urmand ca apoi sa fie distruse in conditii speciale. Purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba, dr. Dan Ilies, a declarat ca inspectorii institutiei au verificat 115 unitati din judetul Alba.

Masuri speciale in judetele invecinate cu Brasov din cauza gripei aviare

Directia Sanitar-Veterinara Covasna a instituit, duminica, masuri suplimentare la granita dintre judetul Covasna si Brasov, dupa ce noi focare de gripa aviara au fost depistate in judetul invecinat, masuri similare fiind luate si in judetul Mures. Directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat ca toate masinile care intra in judet dinspre judetul Brasov sunt dezinfectate in opt puncte de filtru. In permanenta, 65 de angajati ai DJSV si ai IPJ Covasna lucreaza la aceste puncte de filtru. Potrivit sursei citate, incepand de ieri toate targurile de pasari si porci din judet au fost inchise. “Chiar daca in prezent nu exista suspiciunea existentei gripei aviare in judet, conducerea DJVS Covasna a luat masuri speciale. Probabilitatea ca virusul sa fie introdus in efectivele de pasari domestice din judet este mica, dar cu toate astea noi suntem in stare de alerta”, a declarat directorul Siko Barabasi.

Transporturile de pasari au fost interzise in toata tara

Comandamentul Central Antiepizootic a interzis transportul pasarilor pe intreg teritoriul Romaniei, anunta Ministerul Agriculturii. Au fost exceptate miscarile tehnologice intre fermele de nivel industrial, entitati care au obligatii de biosecuritate legate de aceste transporturi, se arata intr-un comunicat al MAPPDR. Comandamentul va cerceta modul de respectare a masurilor de biosecuritate in fermele industriale.

Medicii sunt pregatiti

Reprezentantii Ministerelor Sanatatii si Agriculturii incearca sa depisteze zonele in care este posibil sa apara focare de gripa aviara. Ministerele vor ca directiile de sanatate publica sa fie pregatite astfel incat sa poata lua masurile necesare pentru a impiedica transmiterea virusului la om. In judetele Brasov si Vrancea s-au trimis deja medicamente antivirale pentru locuitorii zonei.
In judetul Brasov s-au trimis 5.000 de doze de Tamiflu, iar in Vrancea – 500. Autoritatile de sanatate publica si cele sanitar-veterinare identifica acum persoanele care ar fi putut intra in contact cu pasarile bolnave.
In continuare, cadrele medicale ofera consiliere pentru locuitorii zonelor unde s-a depistat virusul gripei aviare.
Oamenii sunt preveniti sa nu manance carne de pasare decat dupa ce a fost bine prajita sau fiarta, sa spele ouale inainte de fierbere si sa se spele pe maini cu apa si sapun.

Citeste si:  Anticipatele ar aduce un parlament cu patru partide

Societatea a fost autorizata de ARPM

Fermele de pasari identificate ca infectate cu H5, apartinand firmei Drakom, au primit autorizatie de mediu in urma cu doua luni, de la Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu, aceasta avand printre atributii si respectarea biosecuritatii.
In 22 martie, ARPM a decis emiterea “autorizatiei integrate de mediu cu plan de actiuni pentru ferma numarul 4, judetul Brasov, extravilan, teritoriul administrativ al localitatii Codlea, apartinand societatii Drakom Silva SRL, localitatea Codlea, judetul Brasov”, informeaza site-ul agentiei sibiene.
Pentru ca firma sa primeasca autorizatia integrata de mediu, trebuie sa treaca 30 de zile de la data publicarii pentru a fi validata de instanta de contencios administrativ.
Dupa acest timp, “in lipsa unor observatii fundamentate din partea publicului”, autoritatea regionala emite autorizatia.
Fermele firmei Drakom, care are drept slogan “Puiul brasovean, asul gustului”, in urma controalelor efectuate de ARPM, au primit avizul Agentiei.
Cu toate acestea, firma in cauza a mai fost sanctionata de doua ori pentru nerespectarea normelor. Astfel, societatea a primit in ultimele luni mai multe avertismente pentru incalcarea normelor de biosecuritate, insa a continuat sa functioneze deoarece avea in curs de derulare un program de modernizare.

Toti furnizorii bucuresteni de produse din carne de pasare, verificati

Autoritatile locale verifica toti furnizorii de alimente din Capitala, asigurand, totodata, ca niciunul din obiectivele sociale care asigura alimente persoanelor institutionalizate sau asistatilor social nu este aprovizionat cu carne de pasare sau oua provenind din fermele brasovene.
Primaria sectorului 1, in a carei administrare se afla toate cantinele sociale de pe raza Capitalei, a anuntat ca furnizorii de alimente pentru aceste obiective sociale sunt verificati atent, desi marfurile, in special carnea de pui si ouale, nu provin din fermele brasovene.
“Primul lucru pe care l-am facut in momentul in care a aparut aceasta situatie extrem de grava a fost verificarea furnizorilor.
Niciuna dintre casele de copii sau batrani de pe raza sectorului 1 si niciuna din cantinele sociale din Bucuresti nu achizitioneaza alimente din fermele brasovene”, a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Pasarile comercializate prezinta risc minim de gripa aviara

Pasarile comercializate prezinta risc minim de gripa aviara, pentru ca pleaca de la abator cu aviz sanitar-veterinar, a declarat Gabriel Predoi, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. ´´S-a creat o isterie. Puii sacrificati erau clinic sanatosi. Ei aveau aviz sanitar´´, a spus Gabriel Predoi director la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. El spune ca in abator nu au fost identificate pasari bolnave, iar daca puii sunt vanduti fara cap, tub digestiv si organe respiratorii, riscul transmiterii unei eventuale infectii a fost eliminat in proportie de peste 80 la suta. “Cand spun asta ma refer deja la pui bolnavi. Daca elimin organele unde poate fi stocat virusul, atunci am redus cu peste 80 la suta riscul raspandurii infectiei´´, a adaugat Predoi. Directorul ANSVSA a precizat ca mii de pasari clinic sanatoase au fost sacrificate, respingand astfel orice ´´speculatie privind ideea unei eventuale comercializari a pasarilor bolnave´´.

Gripa aviara nu va determina o schimbare de atitudine la nivelul CE

Ultimele evolutii ale gripei aviare in Romania nu vor determina o schimbare de atitudine la nivelul Comisiei Europene in raportul de monitorizare ce va fi dat publicitatii marti, 16 mai, la Bruxelles, cu toate ca situatia actuala este mult mai grava decat in cazurile precedente, afirma secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu. “Focarele de gripa de la Hurezu si Fagaras au fost descoperite datorita monitorizarii permanente facute de autoritati, ancheta demonstrand ca puii din aceste gospodarii proveneau de la o societate comerciala din Codlea”, a precizat Chelmu, luni, intr-o emisiune televizata.
Secretarul general al MAPDR a explicat ca situatia este mai grava decat in cazurile precedente de gripa aviara, pentru ca firma respectiva nu a respectat masurile de biosecuriate si nici legislatia sanitar-veterinara, neavand un medic veterinar angajat.

Citeste si:  Traian Basescu indeamna la boicotarea spagii

Distribuirea carnii infectate, pedepsita cu inchisoarea

Nerespectarea masurilor referitoare la prevenirea sau combaterea bolilor transmisibile de la animal la om si comercializarea ilegala a carnii de pui asupra careia exista suspiciuni de gripa aviara se pedepseste cu inchisoare intre un an si 15 ani, in functie de consecinte.
Potrivit Legii sanitar-veterinare, “apararea sanatatii animalelor si prevenirea transmiterii de boli de la animale la om este o problema de stat”.
Conducatorii unitatilor de stat, publice si ai oricaror alte unitati detinatoare de animale, precum si ai celor care prelucreaza, depoziteaza, transporta si valorifica produse de origine animala, ca si persoanele fizice detinatoare de animale sau care valorifica produse de origine animala, poarta raspunderea pentru aplicarea si respectarea intocmai a masurilor care sa asigure sanatatea animalelor si salubritatea produselor de origine animala, se arata in articolul 2 al Legii 60 privind activitatea sanitar-veterinara.

Crescatorii de pasari cauta solutii

Crescatorii de pasari cauta solutii impreuna cu autoritatile romane pentru redresarea sectorului avicol afectat de aparitia gripei aviare pe teritoriul Romaniei, dar si de concurenta neloiala a importurilor pe acest segment.
“Incercam sa gasim solutii corecte impreuna cu autoritatile, atat pentru crescatori, care nu doresc decat sa isi vanda produsele, cat si pentru consumatori, care, la randul lor, vor sa fie siguri ca produsele consumate nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea lor”, a adaugat Ilie Van. Focarul de gripa aviara depistat la finele acestei saptamani pe platforma Codlea ii ingrijoreaza pe crescatorii autohtoni, intrucat este pentru prima data cand focarul s-a aflat intr-o ferma de crestere a puilor, iar efectele asupra sectorului avicol se vor reflecta prin reducerea vanzarilor si scaderea preturilor. “Desi ferma in cauza nu este membru UCPR, produsele vandute in alte zone din tara ar putea induce teama in randul consumatorilor in privinta consumului de carne de pui”, a spus Van.
Acesta a precizat ca, pana in prezent, fermele membre UCPR nu au probleme de acest fel deoarece respecta normele de biosecuritate obligatorii impuse prin lege. “Consumatorii trebuie sa aiba incredere in produsele care provin din fermele autorizate si sunt stampilate sanitar-veterinar deoarece respecta toate normele de biosecuritate”, a mai spus Ilie Van.

Interzicerea vanatorii

In ceea ce priveste vanatoarea, Comandamentul Central Antiepizootic a fost informat ca, pana la 1 august, suntem in mod legal in afara sezonului de vanatoare la pasari, orice incalcare fiind pedepsita conform legii. S-a decis insa interzicerea vanatorii la mamifere pe toate fondurile de vanatoare care se suprapun total sau partial peste focare sau peste localitatile in care exista suspiciuni de gripa aviara. Comandamentul Central Antiepizootic a decis intensificarea actiunii de prelevare a probelor de pasari domestice la nivel national. Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat act de situatia de fapt si a luat masuri pentru desfasurarea invatamantului in conditii de carantina. Ministerul Transporturilor asigura dezinfectia cailor rutiere din judetul Brasov, la punctele de contact cu judetele vecine.

Autor: Gabriel Botezatu

Trei dosare penale, deschise de procurori

Procurorii din Brasov si Fagaras au constituit trei dosare penale, in care se fac cercetari legate de raspandirea gripei aviare, ne-a informat Ministerul Public. Anchetatorii vor verifica modul in care autoritatile sanitar-veterinare si comerciantii din zona au respectat si respecta prevederile legale referitoare la organizarea si desfasurarea activitatilor de profil, indeosebi cele privind tranzitul si comertul cu pasari vii si a documentatiei necesare pentru atestarea indeplinirii cerintelor sanitar-veterinare.

Autor: Afrodita Cicovschi