Romania se mentine in topul celor mai atractive 15 tari din Europa, atit in privinta volumului de investitii atrase, cit si a locurilor de munca rezultate.
Pe masura ce Europa Centrala si de Est devine un competitor tot mai serios pentru China in privinta fortei de munca ieftine, investitorii straini se reorienteaza spre aceasta zona, arata compania Ernest&Young intr-un studiu referitor la atractivitatea afacerilor derulate in Europa.
Potrivit Ernest&Young, Romania si-a dublat volumul de investitii straine directe anul trecut in comparatie cu 2003.
Romania a ajuns astfel sa-si adjudece o cota de 3,2% din totalul investitiilor realizate in Europa, clasindu-se pe locul 11 in topul 15 al principalelor destinatii de investitii pe acest continent. Aceasta cifra corespunde unei cote de aproximativ 1% la nivel mondial.
Bulgarii, ultimul loc
Bulgaria, cealalta candidata inscrisa in cursa pentru aderarea la Uniunea Europeana, se situeaza pe locul 15, detinind o cota de 2,2% din totalul investitiilor europene derulate in 2004. Comparativ cu 2003, cind avea o cota de 1,5%, Bulgaria a devenit cu 48% mai atractiva ca destinatie de dezvoltare a afacerilor. Marea Britanie se mentine pe primul loc cu o cota de atractivitate de 19,5% din totalul investitiilor straine directe europene, desi a raportat in 2004 o scadere dramatica de 17% fata de anul anterior. Franta si Germania ocupa locurile doi si trei, dupa ce au atras 17%, respectiv 5,7%, din totalul ISD realizat in Europa. In ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca de pe urma acestor investitii, studiul Ernest&Young urca Romania pe locul 7 in Europa. Cu peste 13.700 de noi locuri de munca, Romania a devansat Germania (11.900), dar s-a situat cu mult in urma Poloniei (22.500), care a ocupat locul al doilea. Marea Britanie conduce si in acest clasament, cu peste 30.500 de noi locuri de munca create.
Mai putin anul acesta
Romania a atras ISD in valoare de 4,1 miliarde de euro in 2004. Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca nivelul acestora va scadea cu 20% in acest an, pina la 3,2-3,8 miliarde de euro. La nivel global, China continua sa impresioneze prin potentialul de crestere, 52% dintre cei 672 de manageri de companii straine intervievati considerind aceasta tara ca fiind una dintre cele mai atractive din punct de vedere investitional.
America de Nord a mai recuperat din terenul pierdut in 2004, devenind tot mai atractiva in sectoare precum antreprenoriat, inovatii si finantari.