Afacerile imobiliare speculative, cu terenuri si case, par a fi castigatoarele certe ale pastrarii actualelor prevederi ale Codului Fiscal, cel putin pentru inceputul anului viitor. Dupa ce mai multe luni opinia publica a dezbatut aprins controversatele prevederi ale diverselor variante de modificare a Codului Fiscal, in special cele la preturile minime la tigari si alcool si la impozitarea imobilizarilor corporale, s-a pastrat, cel putin temporar, vechea varianta.
„In urma pastrarii actualului Cod Fiscal, pierdem toti. Vor avea de castigat numai cei care folosesc smecheriile din prezent si care nu vor sa plateasca impozitele“, a declarat analistul financiar Gabriel Biris, pentru „Averea“.
Dupa ce au avansat ideea modificarii impozitului pe tranzactii imobiliare la 2% pe valoare de vanzare si nu pe castigul realizat din vanzare, incepand de anul viitor acest impozit va fi, in cele din urma, de 16% pe castig. El se va mari astfel cu 6%, in 2005 fiind de numai 10%.
Vestea proasta pentru contribuabilii obisnuiti, insa buna pentru cei care au multe proprietati imobiliare, este ca se pastreaza actualele portite menite a ajuta la evitarea platii impozitului. Astfel, impozitul de 16% nu se va aplica mostenirilor, donatiilor, schimbului si aportului in natura la capitalul social al societatilor comerciale. In varianta de modificare a Codului Fiscal fusesera elimnate de scutirea la plata impozitului schimburile, iar in cazul donatiilor fusese limitata scutirea la donatiile dintre rude de gradul al doilea, si nu al patrulea, cum se prevede in actuala varianta a Codului Fiscal.
Daca se introducea impozitul de 2% pe valoare tranzactiilor imobiliare, notarii nu ar mai fi trebuit sa perceapa impozite pentru stat. Pastrarea sistemului de impozitare pe castigul obtinut din tranzactiile imobiliare ii va obliga pe notari sa opreasca la sursa impozitul de 16%.
Notarii publici vor avea, ca si in acest an, obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal teritorial o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, cuprinzand partile contractante, valoarea inscrisa in documentul de transfer, impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, taxele notariale aferente transferului.
Un alt sector afectat de decizia de a se pastra actualul Cod Fiscal si pentru anul viitor este cel al pietei de capital. Valoarea de referinta, cea a ultimei zile de tranzactionare din 2005, nu va mai intra in vigoare, iar la anul vor exista trei tipuri de impozite. Astfel, in cazul castigului obtinut pe actiunile dobandite pana la 4 iunie 2004 va fi de 1%. In cazul actiunilor dobandite dupa data de 4 iunie, vor exista doua tripuri de impozite.
Impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 16% asupra castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate incepand cu data de 1 ianuarie 2006 intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii, respectiv prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv de la data dobandirii.
„Sistemul este complicat si in acest moment nu se stie cum va fi aplicata aceasta norma. Tehnic, va fi dificil pentru brokeri sa-l implementeze. Va trebui ca acestia sa-si modifice soft-urile. Sa luam situatia ipotetica in care detii un portofoliu format din 100 de actiuni cumparate inainte de 4 iunie, 100 de actiuni cumparate in perioada 4 iunie- 31 decembrie 2005 si 100 de actiuni cumparate dupa 1 ianuarie 2006. Si vinzi 50 de actiuni. Ce impozit se va plati?“, se intreaba Biris.
In ceea ce priveste acizele, pretul de referinta la tigari si alcool nu va mai fi introdus. In schimb, va fi putea fi pastrata acciza minima de 90%, si nu de 100%, cat se propunea in proiectul de modificare a Codului Fiscal, din acciza platita pentru categoria cea mai vanduta de tigari. „La propunerea Ministerului Finantelor Publice, Guvernul poate modifica acciza minima in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinte 90% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta“, se precizeaza in actualul Cod Fiscal. Oricum valoare accizei minime – 19,92 euro/ 1.000 tigarete – reprezinta aproximativ 90% din valoarea accizei platite pentru tigarile LM, Viceroy sI Winston. Prevederea are menirea de putea fi modificata valoarea acesteia in functie de evolutia schimbului valutar.
In ceea ce priveste scutirea de plata impozitului pe venit a programatorilor, ea va ramane in vigoare.
Toate variantele Codului Fiscal, inclusiv cea care se va aplica din 1 ianuarie, fixeaza impozitul pe dividende si cel pe dobanzi la un nivel de 16%.
Autor: Florin Rusu