Ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, a declarat marti, la Realitatea FM, ca impozitul forfetar nu trebuia introdus si ar trebui anulat, dar isi asuma ideea introducerii acestuia, cu precizarea ca el avea in vedere aplicarea intr-o perioada de crestere economica. “Cartea economica spune ca impozitul forfetar se aplica in perioade de crestere economica. Cand s-a facut primul proiect de buget si programul de guvernare, Romania era in crestere economica. Din acest motiv a fost introdus in programul de guvernare impozitul forfetar: pentru a scoate la suprafata evaziunea fiscala, pentru a stimula si asa mai departe”, a spus Nita.
“Din punctul meu de vedere, (impozitul forfetar n.r.) ar trebui anulat sau pus un anumit prag, dar nu e treaba mea, ci a ministrului de finante, care trebuie sa faca o analiza cu Fondul Monetar International”, a adaugat el.
Ministrul a mentionat ca impozitul forfetar nici “nu trebuia bagat”. “Daca trebuie sa-si asume cineva paternitatea pe ideea de impozit forfetar si introducerea lui in programul de guvernare, eu l-am facut, ca sa fie foarte clar”, a afirmat Nita, la Realitatea FM. El a subliniat, insa, ca ideea sa a fost ca doar firmele cu cifra de afacere anuala peste 50.000 euro sa plateasca acest impozit.
Declaratia ministrului vine in contextul in care introducerea impozitului forfetar a devenit subiect de polemica intre PD-L si PSD. Vineri seara, prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat, la Realitatea TV, ca cel care a propus impozitul forfetar a fost “domnul Nita, in cadrul sedintei de Coalitie”. “Au avut sansa – v-o spun deschis – ca eu am lipsit in acea sedinta de Coalitie, ca impozitul forfetar nu se introducea”, a sustinut Videanu. La sfarsitul lunii mai, purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a spus ca impozitul forfetar “este si ramane o problema” care va trebuie rediscutata pentru anul viitor, deoarece rezultatele nu au fost cele asteptate, din contra, fapt care ar putea duce la “sufocarea” IMM-urilor. De la 1 mai 2009, firmele care au o cifra de afaceri de cel mult 52.000 lei (circa 12.000 euro) platesc un impozit minim anual de 2.200 lei, sau 183,3 lei lunar.