Bursa de Valori Bucuresti a avut, ieri, o zi de exceptie, brokerii remarcand titlurile SNP-PETROM (SNP) ca lider absolut, dar si evolutia crescatoare pe actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), sustinute de o lichiditate foarte buna a pietei. „Bursa de Valori Bucuresti continua sa fie locul celor mai profitabile ploasamente din economia romaneasca“, ne-a declarat, ieri, senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget-Finante. Noua versiune a Codului Fiscal, pe sectiunea privind impozitarea castigurilor de pe piata de capital, „se afla in continuare in dezbatere, pe variantele propuse“. Tranzactiile de la Bursa au atins, ieri, un maxim de 141 milioane lei (38,7 milioane euro), cu o crestere de 2,36 ori fata de sedinta anterioara, capitalizarea BVB ajungand la sfarsitul lunii noiembrie 2005 la 56,728 miliarde lei (15,563 milioane euro sau 18,38 milioane dolari). Indicii bursieri au crescut, BET ajungand la noul maxim istoric de 6817,28 (si un randament fata de finalul anului 2004 de 56,19%). Astazi intra la BVB actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, la categoria I, cu simbolul BIO. Tot astazi este convocata Adunarea Generala a Actionarilor de la BVB, care va aproba fuziunea cu Rasdaq si transformarea Bursei in operator de piata din 2006.

Citeste si:  Leul rage aberant

Lichiditatea ridicata de la BVB s-a datorat, in proportie de 44%, unor tranzactii cu 15,23 milioane de actiuni necotate ale emitentului Bega Upson Ocna Mures (UPS), care au insumat 62 milioane lei si au stabilit un pret de 4,16 lei/titlu.

„Pe piata regular, actiunile SNP Petrom au facut jocurile, urcand pe volum mare cu aproape 5% pana la pretul de 0,48 lei/titlu, ca raspuns la rezultatele financiare bune din primele noua luni, care au atras investitorii pe acest emitent“, ne-a declarat Mihai Piscan, broker al SSIF Intercapital Invest. Potrivit acestuia, SNP isi continua ascensiunea, cu tranzactii cu aproape 40 milioane de actiuni, oferind premise de apreciere peste nivelul de 0,5 lei/actiune. „In cazul Rompetrol Rafinare Constanta, investitorii au fost mai retinuti, mai ales ca premierul Tariceanu a fost audiat in dosarul Rompetrol, insa am asistat, ieri, la o continuare a cresterilor cu 0,9%, spre nivelul de 0,112 lei, in piata schimbandu-se circa 25 milioane de titluri RRC“, ne-a spus Mihai Piscan.

Citeste si:  Strainii viseaza la Banca Transilvania si Rompetrol

SIF-urile au incheiat practic sedinta de ieri cu un minus de doar 1,1%, indicele BET FI scazand cu 1,13%. SIF 1 Banat-Crisana a cumparat, pe piata deal, 200.000 actiuni Turbomencanica (simbol TBM), la pretul de 12 lei/titlu.

Brokerii au confirmat ca QVT Invest Fund detine 5% din actiunile Sicomed cumparate peste pretul de 1,37 lei din oferta publica derulata de Zentiva. Dan Barbulescu, analist la BERG, spune ca „QVT, a protestat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare fata de atitudinea Zentiva“. Un anunt important a fost cel al UTON, care va primi de la Faber Invest& Trade Inc. din SUA (actionar si la Rompetrol, potrivit brokerilor), un imprumut de 1,2 milioane dolari pe 6 luni, cu dobanda anuala libor plus 3%.

Autor: Cristina Ciobanu