Sedinta de tranzactionare de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost caracterizata de brokeri drept una “de exceptie”, lichiditatea fiind extraordinar de mare, pe fondul stirii legate de preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR). Valoarea tranzactiilor a crescut cu peste 140% ieri, atingand 108,9 milioane lei noi (aproape 30 milioane euro, respectiv circa 35 milioane dolari). Capitalizarea BVB a ajuns astfel la 56,631 miliarde lei, ceea ce inseamna 15,5 miliarde euro (respectiv 18,3 miliarde dolari), cu un an inainte de integrarea in Uniunea Europeana.

Indicii bursieri au inregistrat, totusi, scaderi, BET cu -0,05% si BET-C cu -0,27%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI a crescut in ansamblu cu 0,66%, atingand valoarea de 46.360,27 puncte, pe fondul anuntarii pretului pentru BCR si, respectiv, a castigatorului din cursa pentru “privatizarea mileniului”.

“Pretul mare platit de Erste Bank pentru pachetul de 625 din actiunile BCR, de 3,75 miliarde euro, a provocat un entuziasm de cumparare pentru actiunile celor cinci SIF-uri, temperat insa de ordinele insemnate de vanzare, tot mai multi investitori asteptand stirea pentru a se descarca”, ne-a declarat, ieri, Mihai Piscan, broker si director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. In opinia sa, pretul ridicat platit de investitorul austriac, din care statul roman incaseaza 2,25 miliarde euro, se datoreaza atat faptului ca BCR este cea mai mare banca est-europeana oferita la privatizare in aceasta perioada, cat si premiului de pachet majoritar platit. “Si mai important pentru investitori decat acest pret este daca SIF-urile se vor bucura, in continuare, de dividende de la BCR sau daca banca va ajunge mai devreme de anul 2007 la Bursa, lucru putin probabil in opinia noastra”, ne spune Mihai Piscan. Clauzele din contractul de privatizare al BCR, referitoare la listare si la politica de dividende, vor avea un mare impact asupra evolutiei pe termen mediu a SIF-urilor.

Citeste si:  Corectii negative la Bursa de Valori

Opt emitenti au “sarit” ieri peste bariera valorica de 1 milion dolari prin tranzactiile de la BVB, respectiv cele cinci SIF-uri, SNP-Petrom, Banca Transilvania si BRD-Groupe Societe Generale. “Suma importanta pentru BCR a determinat un interes ridicat pentru actiunile SIF-urilor, care au deschis sedinta cu peste 2%, ulterior intrand in piata ordine masive de vanzare ce au dus preturile in jos”, ne spun brokerii de la SSIF Intercapital Invest. In finalul sedintei, actiunile SIF-urilor au inchis pe un mic plus de 0,66%, dar piata este inca in incertitudine pentru acest final de an. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiunile SIF-urilor a depasit 80,3 milioane lei noi, ceea ce reprezinta 73,7% din valoarea totala a tranzactiilor de ieri, de pe piata bursiera.

Actiunile SNP au fost in continuare printre cele mai cautate, pe fondul opririi de la tranzactionare a titlurilor RRC, datorata organizarii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor pentru aprobarea investitiilor si a bugetului pe anul 2006. De notat ca in piata deal s-a raportat o tranzactie prin care SIF 5 Oltenia a vandut aproape 5 milioane de actiuni ale SNP, care au ridicat cotatia acestora de la minimumul de 0,48 lei noi la un maxim de 0,489 lei noi, sustinut si de tranzactiile din piata cu peste 25 milioane de titluri.

Citeste si:  Dolarul isi arata muschii in fata euro

Cea mai mare crestere au inregistrat-o ieri actiunile Rafinariei Astra Romana Ploiesti, cu 9,97%, pana la un pret unitar de 0,0397 lei noi, in timp ce scaderea cea mai puternica s-a inregistrat pentru titlurile Alro Slatina, ce au pierdut ieri 5,72%, pana la un pret de 2,8 lei noi/actiune, dupa declaratia oficiala a premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a spus ca “din privatizarea Alro, statul roman a obtinut zero lei”. “Ne asteptam ca din ianuarie 2006 sa dispara presiunea pe vanzare, o data cu apropierea datelor de referinta pentru inregistrarea actionarilor si, respectiv, publicarea rezultatelor financiare anuale ale emitentilor”, ne-a mai spus Mihai Piscan.

Majoritatea brokerilor de la BVB nu se mai asteapta la cresteri substantiale ale preturilor pentru actiunile companiilor listate in celedoua sedinte de tranzactionare ramase din acest an, cu atat mai mult cu cat foarte multi investitori sunt nedumeriti de metodologia de impozitare a castigurilor la bursa. In timp ce unii brokeri acuza costurile necesare implementarii unui sistem informatic care sa sustina mai multe cote de impozitare a castigurilor de la bursa, altii sunt nemultumiti de faptul ca “pot aparea erori grave, tranzactii incurcate sau probleme in partea de back-office (decontare – n.r.), care nu isi mai dau posibilitatea sa indrepti ceva in relatia cu clientul”. “Ajungi practic sa iti faci harakiri fiindca nu mai ai cum sa verifici si te costa mult mai mult sa indrepti o astfel de eroare aparuta in sistem, unde au loc zilnic sute de tranzactii, decat daca treci pur si simplu peste ea si, in cel mai rau caz, iti pierzi clientul”, ne spune Dorin Dobre, presedinte al SSIF Dorininvest.

Citeste si:  De la inceputul anului, dolarul a crescut fata de euro cu 3,42%

Autor: Cristina Ciobanu