Mai exista o regula de aur, dupa cum afirma analistul, urmarea cu strictete a planului stabilit. „Nici o strategie nu are valoare daca nu este urmata, indiferent ce evolutie ar avea piata. In aproape toate manualele legate de pietele financiare se poate gasi fraza: nu lasa o pozitie castigatoare sa se transforme intr-una generatoare de pierderi“. Daniel Tomescu adauga ca „nu exista nici un motiv de amanare, nu exista instrumente financiare bune sau rele, doar momente de intrare sau iesire alese bine sau prost. Din nou subliniez, fara analiza, este aproape imposibil sa iei decizia corecta la momentul potrivit“.
Asadar, daca piata este in cadere libera, este o greseala sa stai cu banii blocati in actiuni care tot scad. Este indicat ca portofoliul sa fie lichidat. In asteptarea momentului potrivit, banii pot fi investiti in alta parte, intr-o zona lipsita de riscuri, sustin analistii. Directorul general al societatii Intercapital Invest, Razvan Pasol, se ofera drept exemplu, el depasind „onorabil“ perioada dificila din martie-aprilie 2005, prin care a trecut piata, investind dupa un model speculativ. „Dupa o serie de performante foarte bune in primele doua luni ale acestui an, si neavand cum sa anticipez scaderea ce a urmat, am cumparat actiuni SIF 5, IMP si TLV la preturi apropiate de cele maxime atinse spre sfarsitul lui februarie. Apoi, am asteptat noi cresteri, care insa n-au mai venit. Atunci am aplicat una dintre regulile de care tin cont intotdeauna, si anume limitarea pierderilor. Astfel, orice actiune ce imi aduce pierderi de 10% este pregatita pentru vanzare, indiferent de cat de buna este si de perspectivele pe care le are. Nu astept niciodata ca un titlu sa-mi aduca o pierdere de 15%“. Analistul spune ca, dupa o pierdere de 10%, si-a lichidat portofoliul si a asteptat revenirea cresterilor, tinand banii intr-un fond monetar, cam doua luni. Dupa aceea, am intrat in piata cu prudenta, doar pentru mici speculatii, marturiseste Pasol. Concluzia lui este aceea ca „un speculator ar fi trecut cu bine de acea perioada agitata, fara sa aiba pierderi semnificative, daca ar fi urmat o serie de reguli simple pentru iesirea si intrarea din/in piata“.
Nu doar speculatorii insa au pierdut foarte putin in acea perioada, ci si investitorii pe termen lung, sustine Pasol, care au avut in portofoliu actiuni solide si care si-au inmultit investitia, asemenea anilor precedenti.
Perdantii au fost cei care au intrat in piata la inceputul anului si care „au asteptat din ce in ce mai nervosi sa se opreasca scaderile, au cedat si au inceput sa vanda, incercand sa se transforme in speculatori. Au vandut mult prea tarziu, cand pierderile erau prea mari, iar, apoi, eventual, au cumparat prea devreme, au vandut din nou neinspirat, si toata volatilitatea de pe piata le-a dat peste cap reperele constituite pana atunci“.
La randul sau, analistul de la Swiss Capital, Daniel Tomescu, vorbeste despre alternative de investitie la actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si pe piata electronica Rasdaq (BER). „Desi este inca in stadiu incipient, piata de capital romaneasca ofera o alternativa in cazul scaderilor actiunilor, si anume Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Bursa sibiana ofera posibilitatea acoperirii riscului prin deschiderea de pozitii contrare celor de la BVB, in acest fel diminuand riscul scaderii pretului actiunilor. Este nevoie insa de o atentie sporita in acest caz, deoarece tranzactiile sunt in marja, adica sunt necesare mult mai putine resurse financiare decat pe pietele traditionale pentru deschiderea unei pozitii echivalente, dar riscul este pe masura. De asemenea, lichiditatea este mult mai scazuta si, din aceasta cauza, si volatilitatea este mai ridicata“, a adaugat analistul de la Swiss Capital. (G.Z.)