Piata bursiera manifesta, in mod firesc, o evolutie ciclica, in care perioadele de cresteri sustinute si etapele de scadere generalizata pe toate palierele alterneaza. In perioadele de “criza”, cand deprecierile ajung sa contureze adevarate tendinte, investitorii raman in expectativa, preferand sa se retraga din piata de teama eventualelor pierderi pe care le-ar putea suferi. “Pe pietele dezvoltate, exista mecanisme si instrumente care permit investitorilor sa castige si atunci cand actiunile scad”, ne-a explicat directorul general al SSIF Intercapital Invest SA, Razvan Pasol. Pe asemenea piete, investitorii pot vinde actiuni “in absenta” (prin asa-numitele vanzari short), beneficiind de scaderea de pret si rascumparandu-le la un pret mai mic decat cel de vanzare. Din pacate, in Romania acest lucru nu este posibil deocamdata, a adaugat Pasol.
Exista insa mai multe strategii ce pot fi utilizate in tara noastra in perioadele de scadere a pietei. In primul rand, un investitor atent va trebui sa invete sa se protejeze, pentru a-si limita pierderile in cazul scaderii actiunilor, considera directorul Intercapital Invest. Acest lucru se poate realiza prin mecanisme foarte simple, ca de exemplu diversificarea, adica includerea mai multor actiuni diferite in portofoliu.
Praguri maxime de scadere a actiunilor
Un alt mecanism recomandat este stabilirea unor praguri maxime de scadere a actiunilor din portofoliu care, daca sunt atinse, determina investitorul sa vanda actiunile respective. “Pentru ca investesc pe termen mai scurt, daca o actiune scade cu mai mult de 10-15%, o vand”, ne-a explicat Razvan Pasol. Domnia sa a precizat ca acest procent poate diferi de la investitor la investitor, in functie de strategia abordata. De asemenea, o analiza si o urmarire atenta a investitiilor dupa cumparare poate fi de folos, pentru a permite investitorului sa identifice cel mai bun moment de vanzare. Directorul general al Intercapital Invest a adaugat ca nu este nevoie ca un investitor sa detina permanent actiuni in portofoliu, pentru ca exista perioade mai agitate la bursa, in care strategia de asteptare poate fi cea mai buna. Pe de alta parte, cand randamentele actiunilor nu vor mai fi spectaculoase, o diversificare a portofoliului in directia fondurilor de investitii sau instrumentelor cu venit fix poate fi o idee buna.
Riscuri mai mari si castiguri pe masura la bursa din Sibiu
Investitorii care vor sa ramana actionari, asumandu-si riscul de scadere, pot obtine castig mizand pe o scadere a pietei pe piata futures (organizata de Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu), ne-a declarat directorul de operatiuni al Estinvest Focsani. Astfel, pot vinde contracte futures avand ca suport diferite actiuni, urmand sa le rascumpere la un pret mai mic decat cel de vanzare. “Atrag atentia ca aceasta operatiune presupune riscuri destul de mari din cauza efectului de levier generat de asemenea investitii (suma investita pe futures este mai mica decat cea pe BVB), astfel ca, in cazul in care se mizeaza gresit pe o anumita directie a pietei, pierderile vor fi mai mari decat la BVB”, ne-a explicat Marcel Murgoci. Pe de alta parte, daca investitorii aleg tendinta corecta a pietei, profiturile generate de aceste operatiuni vor fi cu mult mai mari decat la BVB.
Profit pe actiunile cu o evolutie contrara pietei
Cand majoritatea actiunilor scad, exista intotdeauna si actiuni cu o evolutie contrara pietei, care cresc. “Investitorul care va sti sa identifice aceste actiuni va avea de castigat, iar activitatea de analiza are un rol foarte important in acest caz. Actiuni cu rezultate financiare foarte bune, cu operatiuni interesante in piata sau considerate subevaluate vor putea creste chiar si cand piata scade”, afirma Razvan Pasol. Totodata, chiar si cu o actiune al carei trend general este descendent se pot face bani, pentru ca orice scadere este intrerupta uneori de perioade de crestere, tot asa cum orice crestere este intrerupta si de scaderi. In acest context, intervine din nou analiza, de data aceasta – analiza tehnica. Investitorii care vor putea identifica pe grafice aceste tendinte secundare contrare trendului general de scadere vor avea de castigat, sustine Razvan Pasol.
Autor: Raluca Bara