Saptamana 18-22 iulie a adus la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) tranzactii in valoare de aproximativ 126 milioane RON, in crestere cu 80% fata de saptamana precedenta, cand schimburile au insumat 69,7 milioane RON. Toti indicii bursieri au inregistrat aprecieri cu peste 4%. Cea mai mare crestere, cu 7,5%, a fost resimtita de indicele BET-FI, care masoara evolutia actiunilor Societatilor de Investitii Financiare (SIF). Indicele celor mai lichide societati, BET, a urcat cu 4,55%, iar BET-Compozit, cu 4,2%. Indicele ROTX, lansat la bursa din Viena, a inregistrat o crestere cu 4,6%.

Cele mai mari aprecieri ale cursului au fost resimtite de actiunile Rafinariei Astra Romana Ploiesti (+47,1%), ale UAMT Oradea (+37,47%) si de cele ale Alro Slatina (+13,03%). Pe de alta parte, cele mai mari scaderi au afectat actiunile Agras (-14,93%), cele ale Bermas Suceava (-12,08%) si actiunile Azomures Targu Mures (-7,66%). Actiunile Bancii Transilvania au reusit, in ultima sedinta, sa ajunga la valoarea de 0,8250 RON, cumuland 8% din totalul tranzactiilor pe baza unor transferuri in valoare de 1,13 milioane RON. Insa motoarele Bursei au ramas, si in aceasta saptamana, SIF-urile si companiile petroliere.

Citeste si:  Leumi va delista Eurom Bank din piata Rasdaq

SIF 5 Oltenia, cel mai lichid emitent

Ordonanta de guvern prin care pragul de detinere la SIF-uri a fost majorat de la 0,1% la 1% a atras, in perioada analizata, multi investitori dornici sa isi constituie portofolii. Astfel, tranzactiile cu titlurile SIF au detinut 53% din totalul pietei. SIF 5 Oltenia s-a impus, in saptamana mentionata, drept cel mai lichid emitent, cu o valoare de 16,5% din totalul rulat la BVB. Cursul actiunilor s-a apreciat, pana in ultima sesiune, cu 5,3%, ajungand la valoarea de 1,3900 RON. Actiunile SIF 4 Muntenia au inregistrat cea mai mare crestere, cu 10,6%, vineri incheind la pretul de 0,9900 RON/actiune. Cumparatorii si-au facut simtita puternic prezenta in prima sedinta a saptamanii, cand, inca de la deschidere, au fost cresteri de pana la 10%, iar rulajul a insumat 70% din piata. Spre sfarsitul saptamanii au aparut si corectiile de curs, o data cu manifestarea unei tendinte de vanzare. In ceea ce priveste rulajul, in sedinta de vineri, SIF 2 Moldova s-a situat pe primul loc, cu 3,8 milioane RON. SIF 4 Muntenia a terminat saptamana in scadere, actiunile depreciindu-se cu 2,94%, dupa ce, joi, cunoscusera o apreciere cu peste 3%.

Citeste si:  Bancherii critica noile norme de creditare impuse de BNR

Actiunile RRC s-au apreciat cu peste 10%

Sectorul petrolier s-a mentinut pe pozitie si saptamana trecuta, atat SNP Petrom, cat si Rompetrol Rafinare Constanta continuand evolutia ascendenta din ultima perioada. Actiunile SNP s-au apreciat cu 2,3%, incheind la pretul de 0,4730 RON, in timp ce RRC au surpins printr-o crestere saptamanala cu 10,35%. Pretul de inchidere pentru RRC a fost de 0,0970 RON/actiune. Cele mai mari valori de saptamana trecuta pentru titlurile SNP si RRC au fost de 0,4900 RON si, respectiv, de 0,0980 RON/actiune. Tranzactiile cu titlurile celor doua societati petroliere au insumat peste 24% din rulajul total al Bursei.