Secretarul de stat în Ministerul Turismului, Corneliu Popovici, a declarat în cadrul unei conferinte de presa, care a avut loc la Suceava, ca pensiunile turistice si cele agroturistice ar putea beneficia de scutiri de impozite pentru a se dezvolta si pentru a sustine turismul rural, apreciind ca în aceste categorii se încadreaza 1.200 de unitati.
Popovici a spus, în cadrul conferintei, ca Ministerul Turismului promoveaza un nou proiect de lege prin care sa îmbunatateasca actualul cadru legislativ din domeniu, aratând ca, printre altele, vor fi create facilitati pentru dezvoltarea turismului rural.
Acesta a aratat ca proiectul legii prevede ca pensiunile turistice, agropensiunile turistice, dar si casa traditionala româneasca, un nou concept de unitate de cazare promovat, vor fi scutite de impozite si vor beneficia de facilitati pentru a se dezvolta si a sustine turismul rural.

Vor fi acordate pe o perioada limitata

Popovici a tinut sa precizeze ca scutirile fiscale vor fi acordate un timp limitat.
“Vrem sa cream facilitati astfel încât în doi, trei, patru ani, acestea sa aduca venituri si la bugetul local, si la bugetul de stat”, a spus, pentru Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Tursmului.
Popovici a aratat ca aceste scutiri pot fi atât la impozitul pe profit cât si de TVA, mentionând ca astfel de facilitati exista în legislatia din Ungaria sau Austria.
Întrebat daca aceste facilitati nu vor afecta bugetul, secretarul de stat a raspuns ca nu crede ca Ministerul Finantelor se bazeaza pe încasarile de la aceste unitati, apreciind ca în întreaga tara sunt aproximativ 1.200 de astfel de unitati de cazare.
Totodata, Corneliu Popovici a declarat ca Ministerul Turismului îsi propune sa colaboreze cu Ministerul Transporturilor cu care sa se stabileasca o retea de sosele ce trebuie întretinuta în întreaga tara pentru asigurarea infrastructurii rutiere spre obiectivele turistice, apreciind ca altfel, pâna când vor fi construie autostrazi, “infrastructura turistica va fi la pamânt”.
El a mai spus ca Ministerul Turismului va colabora si cu Ministerul Culturii în conditiile în care multe din obiectivele acestui minister sunt si obiective turistice si nu sunt îndeajuns exploatate.

Citeste si:  Creditul pe card ia locul creditelor doar cu buletinul

Încurajarea agroturismului

Proiectul legislativ care prevede scutirea de taxe si impozite a pensiunilor si restaurantelor agroturistice prevede, ca singura conditie, ca proprietarii sa faca dovada ca sunt producatori de carne, legume si fructe, iar aceste produse alimentare sunt folosite în meniurile localurilor lor.
“Este un proiect de lege care are menirea sa încurajeze agroturismul, producatorii români, care sa aiba produse care pot fi valorificate tot de catre ei. Problema agroturismului din România este extrem de importanta, iar agroturismul poate constitui salvarea satului românesc. Localurile si minipensiunile sunt scutite de orice impozite fiscale în conditiile în care folosesc numai produse de baza din productia proprie, carne, brânzeturi, lactate, legume, sucuri de fructe, dulceata, compot, pâine, vin, bere”, a spus acum câteva zile initiatorul proiectului legislativ, pedelistul Petru Calian.

Model occidental

Deputatul PD-L, Petru Calian a facut o analiza a situatiei agroturismului din Franta, Austria, Elvetia, Ungaria, Germania, tari în care statul ofera facilitati de natura fiscala si materiala. “În Germania, în anumite landuri, nu se percep taxe, iar în Austria activitatea este neimpozitata. În Austria, de exemplu, într-o localitate cu zece mii de locuitori exista 85 de restaurante agroturistice”, a afirmat, zilele trecute, Calian.

Citeste si:  Finantele verifica contractele de achizitii publice

Acesta a declarat ca proiectul se va materializa abia dupa ce va aduna semnaturi de la aproximativ o suta de parlamentari din toate partidele. Acesta a tinut sa precizeze ca are acordul de principiu al ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, si ca urmeaza sa aiba o discutie si cu ministrul Turismului, Elena Udrea, în acest sens.

„Vrem sa cream facilitati astfel încât în doi, trei, patru ani, acestea sa aduca venituri si la bugetul local, si la bugetul de stat” – Corneliu Popovici, secretar de stat în Ministerul Turismului.

Roxana Dimache