Majoritatea producătorilor de hârtie kraft au anunţat un val de scumpiri fără precedent, cu procente ce variază între 30 – 40%, care intră în vigoare de îndată, motiv de îngrijorare în rândul industriei tipografice autohtone şi aşa destul de afectată de recesiune, atrage atenţia Tiberiu Stoian, director general la Fabrica de Ambalaje Exonia.

Potrivit unui comunicat al companiei, măsura se suprapune cu informaţia neoficială conform căreia Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situaţie în care se află şi o cantitate mare, de peste 250 tone hârtie, destinată fabricii de ambalaje Exonia.

“Producătorul german Lenzing AG (Lenzing.com) ne-a notificat astăzi o majorare a preţului de 400 €/tona la hârtia kraft din care producem sacoşe personalizate, fără îndoială cea mai mare creştere a preţului din istoria companiei care, alături de majorarea costurilor transportului, duce inevitabil la un impact major în preţurile tuturor ambalajelor fabricate din hârtie”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, majorarea preţului hârtiei este în primul rând consecinţa creşterii costurilor materiilor prime implicate în procesele de producţie.

“Deja de anul trecut, în Europa a crescut preţul celulozei tip NBSK (Northern Bleached Softwood Kraft – celuloză sulfat albită din pastă de lemn nordic de esenţă moale cu fibră lungă), la care deja se aliniaseră fabricanţii: Botnia, West Fraser, Billerund, Canfor Pulp, Domtar, Mercer International, Södra şi alţii. Nici producătorii de celuloză NBSK din Asia şi SUA nu au făcut excepţie, majorând preţurile la unison”, se spune în document.

Totodată, alt tip de materie primă ce intră în compoziţia hârtiei este dioxidul de titan (denumit şi alb de titan), substanţă adăugată în compoziţia hârtiei pentru a-i conferi opacitate şi un grad mai mare de alb, înregistrează scumpiri istorice. În acest sens, DuPont Titanium Technologies anunţă o creştere a preţului dioxidului de titan (TiO2) DuPont Ti-Pure pentru toate capacităţile de producţie din Europa.

“Creşterea costurilor cu utilităţile de peste 300% pentru utilizatorii industriali din ultimele 12 luni, dar mai ales blocarea importurilor de hârtie din Federaţia Rusă, coroborate cu creşterea cererii de sacoşe fabricate din hârtie, sunt consecinţe ale situaţiei geopolitice din această perioadă, în care noi, producătorii de ambalaje din Uniunea Europeană, suntem victime colaterale, alături de partenerii noştri – lanţurile de retail şi operatorii din HoReCa, care sunt cei mai importanţi consumatori de sacoşe biodegradabile manufacturate din hârtie la Fabrica de Ambalaje Exonia. Având în vedere capacitatea mare de procesare a fabricii noastre din Iaşi de peste 3.500 tone anual şi a faptului că avem alţi 5 furnizori europeni de hârtie, blocarea accesului la achiziţie pe piaţa rusă nu ne va afecta pe termen scurt, datorită stocurilor pe care le deţinem în depozitele companiei. Însă, pe termen lung, continuarea tendinţei de creştere a consumurilor şi de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză şi hârtie, cu consecinţe catastrofale pentru multe industrii aflate în aval”, susţine Tiberiu Stoian.