Unul din principalii constructori de masini din Europa, victima penuriei de microprocesare, a avut parte de o scadere cu un procent de 4,5% a vanzarilor in lume anul trecut, in special in China, care era principala sa piata.

Scaderi importante

Motorul Volkswagen a avut de suferit in 2021 si perspectivele pentru 2022 raman pentru moment incerte. Grupul german care a publicat miercuri, 12 ianuarie, cifrele de vanzari pentru anul trecut, a avut parte de o scadere de 4,5% spre deosebire de 2020, care a fost inca un an catastrofic in mai multe domenii. In total, grupul a vandut 8,9 milioane de vehicule in 2021, adica, la nivelul anului…2011.

O cifra cu adevarat dezastruoasa. In China, principala sa piata de altfel, Volkswagen a inregistrat, cea mai importanta scadere. In 2021, vanzarile de vehicule au scazut cu 14,1% in China. In timp ce grupul german vinde 4 masini din 10 in China, acest semn este de rau augur pentru viitor, nu este un semn bun deloc. Penuria de microprocesare, precum si problemele cu aprovizionarea de componente si cu materii prime ar fi in mare parte responsabile de aceste scaderi ale vanzarilor in 2021. In plus, concurenta pe piata chinezeasca este acerba din cauza constructorilor chinezi.

Citeste si:  Babysitting-ul, o afacere intrata in normalitate

In restul lumii, tabloul este mai putin dramatic. In Europa Occidentala, piata traditionala a grupului, s-au inregistrat scaderi de doar 2,7% si Statele Unite ale Americii au avut parte de cresteri de 16%. Un alt motiv de mandrie pentru Volkswagen: vanzarile de masini electrice s-au dublat in anul care a trecut, cu o jumatate de milion de masini vandute. Grupul se afla in pole position in acest sector pe piata europeana, in fata producatorului Tesla – pentru moment – vehiculele pe benzina continua insa sa reprezinte numai putin de 95% din vanzarile inregistrate de Volkswagen.

Anul care tocmai a inceput nu promite pentru moment nicio veste buna pentru Volkswagen, penuria de microprocesare inca nu s-a incheiat…

Sursa: https://www.lemonde.fr/economie/article/2022/01/12/volkswagen-encaisse-un-net-recul-de-ses-ventes-en-2021_6109196_3234.html