In 2005, tot mai multi dintre muncitorii romani care realizeza venituri in strainatate au cautat o forma de a-si investi economiile in imobile. Banii insuficienti i-au facut insa sa se gandeasca la credite. Primul contact nu a fost imbucurator, bancile comerciale din Romania neavand produse specializate in acest sens.

Au existat chiar tendinte de infiintare a unor firme specializate, care sa negocieze cu bancile credite la pachet pentru muncitorii din afara granitelor tarii. Intr-o prima faza, fara succes! Apoi, au aparut calculele bancherilor. In tarile Uniunii Europene, lucreaza cu contract de munca peste 1,5 milioane de romani. Veniturile realizate de acestia sunt de la 800 de euro in sus, un nivel foarte bun pentru Romania. Nivelul veniturilor ii incadra din start pe acestia in limita normelor BNR si chiar ale normelor interne ale bancilor.

In ciuda aspectelor favorabile, bancile au inceput sa calculeze si riscurile la care sunt expuse persoanele care realizeaza venituri intr-o tara straina. Munca pe o perioada determinata sau chiar sezoniera, riscul de frauda sau de accident al angajatului etc. Totusi, creditele de acest gen pot duce la o crestere a pietei si, implicit, a profiturilor bancilor. In aceste conditii, s-a stabilit un set obligatii ale celor care vor sa contracteze credite. Una dintre principalele conditii impuse de orice banca este ca veniturile unui client de acest gen sa fie certe, inscrise in cartea de munca a solicitantului si/sau sa existe o dovada a faptului ca respectivul cetatean este platitor catre fiscul din tara pe teritoriul careia isi desfasoara activitatea. De asemenea, se cere si o autentificare notariala a actelor, iar in unele cazuri, ca o masura de siguranta in plus, bancile solicita si prezenta unui girant coplatitor, ale carui venituri sa fie realizate pe teritoriul Romaniei.

Citeste si:  Cum sa faci bule pe Bursa

Din cele cinci banci comerciale din Romania, Banca Romaneasca, BCR, BRD Sociètè Gènèrale, Banca Transilvania si Piraeus Bank, doar BCR acorda si credite de consum si credite ipotecare sau imobiliare. Restul bancilor au considerat ca riscul bancii se minimizeaza in cazul in care acest tip de client contracteaza un credit pentru locuinta, ipoteca pe imobilul din Romania reprezentand o garantie in plus.

Restul bancilor din sistem fie nu vor sa auda de acest tip de credit, fie au norme interne care nu le permit acordarea creditelor pentru persoanele care nu realizeza venituri pe teritoriul Romaniei. Exista totusi si cateva banci care se mai gandesc daca sa adopte sau nu aceasta politica, fapt care ar putea conduce, pe viitor, la largirea ofertei bancare pentru acest segment de populatie. In rest, cei care doresc sa contracteze un credit de la una din bancile care accepta acest lucru vor beneficia de aceleasi conditii pe care le au toti cetatenii din Romania care vor sa apeleze la un credit. Ce trebuie avut in vedere la contractarea acestui credit nu este numai dobanda sau restul costurilor aferente unui credit ipotecar, ci si procedura de acordare, setul de acte necesar obtinerii unui astfel de credit etc.

Citeste si:  Veniturile agricole agita apele in Guvern

Daca in cazul tuturor bancilor dovada veniturilor trebuie sa fie certa, diferentele principale care pot aparea intre ofertele bancilor se regasesc in conditiile in care se cere prezenta unui girant. Intre un girant coplatitor ale carui venituri trebuie sa acopere rata lunara a imprumutatului si o analiza efectuata de banca pe veniturile familiei (n.r. in conditiile in care nu intreaga familie lucreaza in strainatate), este clar ca mai avantajoasa este ultima varianta.

Timpul va dovedi daca romanii care muncesc in strainatate sunt sau nu bun-platnici. Oricum, este de asteptat ca numarul bancilor care vor practica aceste credite, chiar in forma actuala, nu ca produse specializate, sa creasca. Cu atat mai mult cu cat, dupa integrarea in Uniunea Europeana, numarul romanilor care vor munci in alte tari va creste substantial.

“Romanii care muncesc in strainatate pot reprezenta chiar un potential de crestere a pietei creditelor din Romania, cu conditia ca veniturile realizate de ei sa fie certe.”

Corina Negut, dealer Piraeus Bank

Citeste si:  Reducerea subventiei de reciclare a deseurilor PET duce la reaparitia muntilor de sticle de plastic

Banca Romaneasca

Dobanda creditului ipotecar: 9,5% (euro sau dolari)
Avans: 25%

Documente:
• contractul de munca cu traducere autorizata
• declaratie de venituri de la administratia financiara din tara respectiva

BRD Groupe Sociètè Gènèrale

Dobanda creditului ipotecar: 9,64% (euro sau dolari)
Avans: 25%

Documente:
• adeverinta de salariu/document emis de angajator privind veniturile realizate
• contractul individual de munca (tradus/ legalizat, dupa caz)

Banca Transilvania

Dobanda creditului ipotecar: 11% (euro sau dolari)
Avans: 25%

Documente:
• contract cu apostila de la autoritatea din tara respectiva
• adeverinta de salariat tradusa in limba engleza

PIRAEUS BANK

Dobanda creditului ipotecar: 9,5% (euro sau dolari)
Avans: 25%

Documente:
• contract cu apostila de la autoritatea din tara respectiva
• adeverinta de salariat tradusa in limba engleza

BCR

Dobanda creditului ipotecar: 9,5% (euro sau dolari)
Avans: 25%

Documente:
• copie contract individual de munca legalizat in tara angajatorului si tradus si legalizat si in Romania
• adeverinta de salariu in original, tradusa si legalizata in Romania
• certificat / fisa fiscala din tara angajatorului

Autor: Gabriela Tinteanu Moldoveanu