Schimbarea a patru ministri si a unuia dintre cei trei vicepremieri nu a reusit sa-l scape pe Calin Popescu Tariceanu de critici din partea presedintelui si chiar din partea colegilor de partid. Daca Traian Basescu s-a legat de lipsa conservatorului Codrut Seres de pe lista cu remaniati, senatorul liberal Norica Nicolai a declarat ca inlocuirea lui Ene Dinga cu Anca Boagiu nu va schimba nimic la Ministerul Integrarii iar presedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat ca schimbarea din functie a lui Seculici a fost o manevra politica, acesta facandu-si bine datoria.

Presedintele Traian Basescu pare nemultumit de faptul ca remanierea guvernului Tariceanu nu l-a atins si pe ministrul conservator al industriei si comertului, Codrut Seres. “Inchei felicitandu-va, domnule prim-ministru, pentru ce a realizat guvernul pana acum, felicitandu-va pentru decizia politica de a propune schimbari acolo unde lucrurile scartaiau. Sunt convins ca ne putem uita cu atentie si la Ministerul Industriilor si cu asta inchei, dorindu-va mult succes la toti”, a spus Traian Basescu la ceremonia de investire a noilor ministri, desfasurata luni seara la Palatul Cotroceni.

Nu este prima data cand Basescu arunca sageti inspre ministrul Seres. Acum aproximativ doua saptamani, ministerul condus de acesta a intrat in colimatorul presedintelui, care a criticat graba cu care se face liberalizarea pietei de energie, inaintea termenelor asumate de Romania cu Uniunea Europeana. Traian Basescu a spus ca modul in care se face accesul la oferta de energie ieftina produsa de Hidroelectrica lasa de dorit, pentru ca se creeaza premisele de instaurare a unui monopol. Privatizarea Petrom a fost un alt subiect de atac pentru presedinte. Vanzarea celor 8 procente din actiunile companiei catre salariati reprezinta o prevedere din contractul de privatizare care trebuie respectata, spunea presedintele. Mai mult, Traian Basescu a propus ca vanzarea actiunilor sa se faca si catre fostii angajati ai companiei.

Citeste si:  Fara investitii, IMM-urile nu au nici o sansa pe piata europeana

In afara de problemele proprii, Seres nu este indragit de presedinte si din cauza faptului ca este membru al partidului conservator, formatiune numita de Basescu, printre altele, “solutia imorala” a actualei guvernari.

Conservatorii isi apara ministrii

“Domnul presedinte Basescu nu s-a referit nici la Patidul Conservator, nici la ministrul Seres. Declaratia presedintelui a fost in sensul afirmatiilor sale precedente, referitoare la domeniul gestionat de ministrul Seres”, a replicat purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca. “Presedintele, cum in mod normal poate, a facut o recomandare sau poate sa-si dea cu parerea cu privire la un subiect sau un altul, dar nu cred ca poate sa fie o situatie care sa degenereze intr-o dorinta de a impune un anumit lucru, si nu cred ca se pune problema in termenii acestia. Presedintele probabil ca a facut o anumita remarca. Rezultatele ministerului sunt unele care il recomanda pe domnul Seres sa fie ministru in continuare. Vreau sa va spun ca Ministerul Economiei si activitatea ministrului Seres a fost apreciata de catre colegii de cabinet, inclusiv de premierul Tariceanu”, a spus reprezentantul conservatorilor.

“Remanierea a vizat doar managerii ministerelor pe probleme de eficienta, considerandu-se probabil ca in acest fel se va eficientiza activitatea ministrilor”, a mai precizat Ciuca.

Norica Nicolai si Marko Bela il urecheaza pe Tariceanu

“Nu o sa se schimbe nimic prin numirea Ancai Boagiu. Nu avem strategie, nu stim cum va arata tara noastra in 2007, pentru ca avem o maniera proprie de a astepta mereu ceva de la Inalta Poarta. Au fost turcii, apoi rusii, iar acum suntem un popor de asistati, pentru ca singurul lucru care ne intereseaza este sa avem o relatie statistica cu Bruxelles. Nu avem tinte, iar demersul nostru politic si birocratic nu este in stare sa genereze proiecte”, a declarat, intr-o conferinta de presa de ieri, senatorul liberal Norica Nicolai.

Citeste si:  Noapte buna! - Cat au castigat de Anul Nou

Nici Marko Bela nu a fost prea amabil cu premierul. Desi a recunoscut, la Arad, ca imbunatatirea imaginii guvernului prin schimbarea unor ministri era necesara, presedintele UDMR a apreciat ca schimbarea vicepremierului Gheorghe Seculici nu ar fi trebuit sa aiba loc. “Respectam decizia PD, chiar daca noi credem ca este una politica, pentru ca domnul Seculici si-a facut treaba”, a spus liderul UDMR.

Noul sef de la Finante asteapta revenirea “fostului´ din concediu

Noul ministru al finantelor publice, Sebastian Vladescu, va prelua postul imediat dupa ce fostul ministru Ionut Popescu se va intoarce in tara din concediul petrecut in Italia. Vladescu a declarat ca “nu este frumos sa intri in casa omului fara ca el sa fie acolo”. El a mai declarat ca vrea sa vada care este situatia in acest moment in minister si sa abordeze principiile reformei fiscale.

Cinci prioritati pe termen scurt pentru Boagiu la Integrare

Noul ministru al integrarii europene, Anca Boagiu, a prezentat ieri, la preluarea functiei si in prima intalnire de lucru cu secretarii de stat, cinci prioritati pe termen scurt ale ministerului pe care il conduce. Agenda noului ministru are in vedere efectuarea demersurilor interne necesare in pregatirea pentru aderare, dar si intensificarea comunicarii pentru ca informarea cetatenilor sa se faca intr-un limbaj simplu, curat, transparent, si nu intr-un limbaj tehnic.

Desi nu se teme, Nicolaescu s-a dus escortat la Sanatate

Eugen Nicolaescu, noul ministrul al sanatatii, a declarat ca are nevoie de o saptamana sa evalueze sistemul sanitar si dupa aceea va spune ce gandeste despre acesta, intrucat cele cateva lucruri pe care le cunoaste sunt mai mult din presa si din intalnirile pe care le are cu cetatenii. Desi a declarat ca nu-i este frica de noul post, Nicolaescu a venit la minister insotit de Mihai Voicu, secretar general al guvernului.

Citeste si:  Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente trebuie sa faca platile anticipate pana pe 15 decembrie

Proiectele de la Cultura, predate prin protocol de predare-primire

Mona Musca, ministrul demisionar al culturii, si Adrian Iorgulescu, succesorul ei in functia de ministru, au semnat tot ieri un protocol de predare-primire a proiectelor derulate pana in prezent de minister. Iorgulescu a precizat ca va continua strategia fostului ministru intrucat este necesar sa se faca mai mult pentru cultura romana, “o cultura care are capacitati exceptionale”.

Pogea l-a schimbat “in lipsa” pe Seculici

Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, si-a preluat portofoliul in lipsa predecesorului, aflat in concediu. Seculici a plecat in vacanta inca de la sfarsitul saptamanii trecute si va reveni in tara abia joi.

Dupa remaniere, o binemeritata odihna

Dupa ce s-a vazut cu remanierea in caruta, premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, ieri, printr-un comunicat de presa, ca pleaca in concediu pana la finele lunii. Tariceanu va petrece concediul in tara impreuna cu familia. “Primul-ministru va urmari totusi indeaproape evolutiile din tara si va fi in contact direct cu membrii Cabinetului si cu reprezentantii autoritatilor. Atunci cand prezenta sa in calitate oficiala va fi necesara, premierul Tariceanu va reveni la Bucuresti sau se va deplasa in alte locatii”, ne linistesc reprezentantii Biroului de presa al executivului.

Autor: Adrian Horincar