Dupa ce a strimbat din nas la ideea construirii Catedralei Neamului, presedintele a trecut in tabara militantilor pentru monumentul ortodoxiei. El i-a cerut noului ministru al Culturii sa urgenteze demersurile pentru amplasarea Catedralei.

Catedrala Neamului se intoarce.
Presedintele Traian Basescu i-a trasat sarcina noului ministru al Culturii sa faca din construirea Catedralei o prioritate a mandatului sau. Amplasarea edificiului in curtea Casei Poporului sta la un pas de votul deputatilor, dar stirneste inca dispute in societatea civila.

In aprilie 2004 era infractiune

De pe fotoliul de primar general, Basescu s-a opus construirii Catedralei in Parcul Carol. El a facut si un sondaj printre bucuresteni, care i-a aratat ca mai bine de 70% dintre acestia il sustin. „In calitate de primar general imi va fi foarte greu sa trec peste vointa majoritatii. Nu voi fi partener la afectarea Parcului Carol, solutia pe care as vedea-o este rediscutarea amplasamentului“, declara Basescu in aprilie 2004. El a atacat in instanta ordinul prin care ministrul Culturii de atunci, Razvan Theodorescu, declasa Mausoleul din categoria monumentelor, pentru a usura demolarea acestuia. „Sintem in fata unei infractiuni in serie: statuia lui Caragiale a fost luata de pe soclu, statuia din Obor a fost demolata. Au o furie pe monumente baietii astia, ce nu s-a mai pomenit!“, tragea Basescu in PSD.

Candidatul se imblinzeste

In noiembrie 2004, candidatul Basescu inmuiase tonul: „Este o prioritate pentru noi toti, ortodocsii. Singura problema este amplasamentul, iar eu – atit ca primar, cit si in calitate de cetatean – optez pentru construirea acestui edificiu ori pe Bulevardul Unirii, in terenul imens disponibil in apropierea Pietei Alba Iulia, ori pe fostul amplasament al Manastirii Vacaresti“. Instalat la Cotroceni, Basescu le-a trasat sarcina urmasilor sai de la primarie sa gaseasca un teren propice.

Mama Casei Poporului zice ca nu e bine

Terenul de 110.000 de metri patrati din Calea 13 Septembrie (in spatele Casei Poporului) a fost desemnat ca loc pentru Catedrala in OU nr. 19/2005. Actul prevedea ca pamintul sa fie trecut in proprietatea Bisericii printr-un protocol semnat cu Camera Deputatilor, in termen de 30 de zile de la data publicarii ordonantei, adica cel mai tirziu la finele lui aprilie 2005.

„Acolo sint niste terenuri de tenis de care domnul Nastase este foarte atasat. Asa explica unele surse taraganarea predarii terenului in proprietatea Bisericii“, sustine Stefan Ancuta, responsabilul din Primaria Capitalei care s-a ocupat de gasirea terenului. Camera Deputatilor respinge acuzele si spune ca intirzierea se datoreaza CSAT, care s-a opus amplasarii Catedralei in curtea Parlamentului, pe motiv ca in subteran se gasesc retele edilitare care ar fi afectate de constructie. „Toate acestea au fost depasite insa, si amplasarea va fi aprobata in plen de catre deputati in prima sedinta, din 5 septembrie, pe locul propus de guvern. Dar sint sigura ca Patriarhia va avea probleme cu constructia“, crede proiectantul Casei Poporului, deputata PRM Anca Petrescu.

Promisiune de ministru

Adrian Iorgulescu, noul ministru al Culturii, s-a aratat nerabdator sa puna in practica indicatiile lui Basescu: „Mi-as dori sa incepem cit mai rapid aceasta constructie monumentala. Voi avea in cursul acestei saptamini o intrevedere cu Preafericitul Patriarh Teoctist. Banii vor veni in principal din partea Bisericii Ortodoxe Romane, dar va fi si un sprijin important din partea guvernului“. Iorgulescu nu a precizat cind vor incepe lucrarile.

Autor: Bogdan Perdivara